Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Šestero kandidata za Deutscher Buchpreis

Large 1149
Nedjelja
28.09.2008.

Englezi imaju Bookera, Španjolci imaju Planetu, Francuzi Prix Goncourt, a Nijemci svoje top-autore nagrađuju Deutscher Buchpreisom, nagradom koju je 2005. godine udruženje njemačkih izdavača i knjižara Börsenverein des Deutschen Buchhandels po prvi put dodijelilo Arnu Geigeru za roman Es geht uns gut.

Zanimljivo je da su se na užoj listi za ovogodišnju nagradu, tešku čak 25.000 eura, našli redom autori srednje generacije, stari od 39 – 49 godina: Ingo Schulze, Uwe Teilkamp, Dietmar Dath, Iris Hanika, Rolf Lappert i naš nedavni gost Sherko Fatah, koji je prija dva tjedna Zagreb posjetio u sklopu projekta Metropole izdavaštva.

Simpatični se Fatah za prestižnu nagradu natječe romanom koji je predstavio u Booksi, Das dunkle Schiff, o odrastanju mladog Iračanina koji iz ratom zahvaćene domovine bježi u Njemačku, u nadi da će tamo naći svoj mir.

Dvije se knjiga s popisa bave životima ljudi u Demokratskoj Republici Njemačkoj - Teilkampov Der Turm i Schulzeov Adam und Evelyn - dok distopijski Dathov roman Die Abschaffung der Arten opisuje svijet u kojem su visoko evoluirane životinje preuzele vlast nad oslabljenim čovječanstvom. Iris Hanika se za nagradu natječe ljubavnom pričom pod nazivom Treffen sich zwei, a Lappert u romanu Nach Hause Schwimmen priča zanimljivu, no mračnu priču o dječaku kojemu je svemir dopustio dvije sudbine.

U uži izbor za nagradu nisu ušli neki veliki njemački pisci poput Martina Walsera i Petera Handkea, koji je velikodušno odstupio, odbivši nominaciju u korist, kako reče, mlađih autora.

Glasnogovornik žirija, izvjesni Rainer Moritz, smatra da lista finalista "nije uniformirana ni u tematskom ni u stilističkom smislu nego je dokaz bogate raznolikosti vrlo čitljivih knjiga njemačkih autora prijavljenih u 2008."

Ovih je šest knjiga isplivalo na vrh između čak 161 prijavljene, a koja će odnijeti nagradu saznat ćemo 13. listopada, na otvorenju Frankfurtskog sajma knjiga.

Ako bi netko strašno volio poslušati čitavu dodjelu, moći će to učiniti na internet radiju Dradio.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu