Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Što je novo u Vijencu, a što u Ubiqu?

Large 859
Nedjelja
04.05.2008.

Iz Matice hrvatske javljaju da će novi broj Vijenca koji izlazi u četvrtak, 8. svibnja, doći u paketu s novim urednikom. Dosadašnji glavni urednik Ivica Matičević nakon sedam i pol godina napušta mjesto glavnog urednika, a u njegovu fotelju sjeda Mate Maras /naslovna/, književnik i prevoditelj, dobitnik ovogodišnje prevoditeljske nagrade Iso Velikanović, a kojega je na to mjesto izabrao glavni odbor Matice hrvatske na sjednici od 18. ožujka.

Matičević, koji prelazi na mjesto izvršnog urednika biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti, u atipičnom oproštajnom uvodniku posljednjeg broja Vijenca zaključuje kako "nije nezadovoljan" proteklim godinama.

Prije Marasa i Matičevića, Vijenac su od 1993. kad je pokrenut do danas uređivali Slobodan Prosperov Novak, Boris Maruna, Andrea Zlatar i Mladen Kuzmanović


I dok Vijenac mijenja software, u Ubiqu je sve po starom. Urednici Aleksandar Žiljak i Tomislav Šakić u novom, drugom broju predstavljaju čak 8 novela domaćih autora, među kojima su Veronika Santo, Milena Benini, Irena Rašeta, Dalibor Perković i Žiljak himself. Kritičko-teorijski dio s jedne strane proučava baštinu domaće fantastične književnosti radovima o Zagorki i Vladanu Desnici, a s druge donosi filmološki ogled o žanrovima fantastičnog filma te svjetsku premijeru opsežnog rada o Ursuli Le Guin iz pera doajena svjetske teorije znanstvene fantastike, Darka Suvina. Ako vam to nije dosta, u novom broju naći ćete i bibliografiju hrvatske znanstvenofantastične novele i minijature za 2006. i 2007. godinu iz pera pomnog Aleksandra Žiljka. Cijena: 59kn. Više o svemu - ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu