Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rezidencija u Sarajevu

Large sarajevo Foto: Julian Nitzsche / Wikipedia
Srijeda
21.12.2016.
P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini u suradnji s književnom mrežom TRADUKI nastavlja Evropski rezidencijalni program za književnike/ice i književne prevoditelje/ice u 2017. godini.

Ideja programa je autorima/cama i prevoditeljima/cama pružiti mogućnost da mjesec dana intenzivno rade na svojim rukopisima, da se upoznaju s društvenim i književnim prilikama u Bosni i Hercegovini, a da se istodobno književnost i prevoditeljski rad gostiju promoviraju kod bosanskohercegovačke publike.
Pozivaju se književnici/ce i prevoditelji/ce iz Slovenije, Albanije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunjske i Srbije da se do 31.12.2016. prijave na konkurs. Prijaviti se mogu prevoditelji/ce koji/e prevode književna djela s bosanskog/hrvatskog/srpskog/crnogorskog na jezike navedenih država, ili obratno.
Gostujući književnik/ica, tj. prevoditelj/ica koristi vrijeme stipendije za svoj rad i upoznavanje sa književnim i kulturnim životom Sarajeva, te predstavljanje pisca kulturnoj javnosti. Rezidencijalni boravak uključuje pokrivanje troškova jednomjesečnog smještaja, putnih troškova i stipendiju u visini od 800 EUR.
Prijava (na bosanskom/hrvatskom/srpskom/crnogorskom, engleskom ili njemačkom jeziku) treba sadržavati:
  • biografiju kandidata
  • kontakt podatke
  • bibliografiju
  • kratak opis planiranog rada u Sarajevu
  • pismo preporuke (društva pisaca/društva prevoditelja/PEN centra i sl.)
Prijave na konkurs slati isključivo putem e-maila na adrese pencentar@bih.net.ba, amela.balic@hotmail.com i stojic@traduki.eu.
Odabir književnika/ce tj. prevoditelja/ce vrši komisija rezidencijalnog programa. Svi kandidati bit će obaviješteni putem maila do 31.1.2017.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu