Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Poziv na radionicu književne kritike

Large pexels belier baracaldo 18237296

Foto: Belier Baracaldo, Pexels.

Ponedjeljak
18.09.2023.

Zainteresiran/a si za istraživanje, pisanje i predstavljanje književnosti? Smatraš da domaćoj i regionalnoj književnoj i medijskoj sceni nedostaje još koje pouzdano kritičarsko oko? Ako su odgovori potvrdni – čitaj dalje!

Pozivaju se studenti, poslijediplomanti, doktoranti i sve zainteresirani za pisanje književnih kritika i rad u kulturnim medijima na sudjelovanje u edukativnom programu Književna kritika i suvremeni mediji: praksa koji vode urednici portala Kritika h,d,p,.

Program se sastoji od serije predavanja i radionica na teme:

  • Kritika suvremene proze koju vodi Jagna Pogačnik,
  • Kritika esejistike i publicistike koju vodi Katarina Luketić,
  • Kritika suvremene poezije koju vodi Marko Pogačar,
  • Modeli javnog predstavljanja književnosti koje vodi Kruno Lokotar,
  • Urednički rad u kulturnim medijima koje vodi Boris Postnikov.

Program uključuje praktični rad na tekstovima s mentorima koji se odvija i uživo, na radionicama, i putem maila, kao i objavljivanje književnih kritika nastalih tijekom programa na portalu Kritika h,d,p,.

Želja urednica i urednika Kritike h,d,p, je da svoja znanja i iskustva rada u medijima i javnom prostoru prenesu još neafirmiranim autorima/cama koji/e se žele baviti književnokritičkim i medijskim radom. Cilj programa je pružiti mladim, budućim književnim kritičarima, urednicima, promotorima književnosti i piscima praktična znanja o pisanju kritika i drugih tekstova u kulturnim medijima, uredničkom poslu, promociji književnosti u javnom prostoru te načelima rada u elektroničkim medijima. Cilj je također pružiti im priliku da, u suradnji s mentorima, usavrše svoja znanja i pisanje te objave autorske tekstove i lakše se afirmiraju u budućnosti na književnom i kulturnom polju.

Predavanja i radionice održavat će se tijekom tri vikenda u listopadu u prostorijama Hrvatskog društva pisaca (Basaričekova 24, Zagreb). Prijave za program šalju se do 5. listopada 2023. na e-mail adresu: kritikaHDP@gmail.com

Prijave trebaju sadržavati:

  • Biografiju prijavitelja/ice,
  • Dva književnokritička teksta, eseja ili teksta o književnosti,
  • Kraće motivacijsko pismo u kojem će se naznačiti koje književno područje prijavitelja/icu posebno zanima.

Predviđeno je 15 sudionika/ca u dobi od 21 do 30 godina. U slučaju prijave većeg broja kandidata, voditelji programa odabrat će sudionike vodeći računa o njihovoj motivaciji i kvaliteti poslanih tekstova. Sudionici/e se obavezuju sudjelovati na svim predavanjima i radionicama te napisati jedan književnokritički tekst na dogovorenu temu. Sudjelovanje u programu je besplatno.

Sretno s prijavama!

Izvor: Kritika HDP

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu