Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Criticize This! Vratimo kritiku u medije! #2

Large 2612
Ponedjeljak
19.12.2011.

Regionalni partnerski projekt Criticize This! bavi se edukacijom mladih kritičara iz područja književnosti, vizualnih i izvedbenih umjetnosti te propitivanjem uloge umjetnosti u suvremenom društvu. Prvi Art modul projekta započeo je serijom predavanja i seminara Svetlane Slapšak, Nenada Veličkovića i Petera Klepeca održanih od 29. rujna do 2. listopada u Domu omladine Beograda nakon čega su uslijedili mentorski rad i objave kritičkih tekstova.

Kroz edukacijske module, mentorski rad, predavanja međunarodnih stručnjaka, susrete s umjetnicima i kontinuirano kritičko pisanje o suvremenoj umjetničkoj produkciji, sudionici projekta Criticize This! bave se suvremenom umjetnošću koja je i sama kritična prema stvarnosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Cross-over pristupom tj. bacanjem pogleda u susjedno dvorište, projekt protresa ustaljene obrasce i nudi nova iščitavanja suvremene umjetničke produkcije na ovim prostorima. Fokus kritičkih tekstova usmjeren je na problematiziranje sljedećih tema: suočavanje s prošlošću, identitet i društvena transformacija.

Projekt uključuje pisanje kritika uz mentorski rad, studijska putovanja po regiji i objavljivanje kritika i eseja na partnerskim portalima i u podlistku koji izlazi uz tjednik Novosti (Hrvatska) te dnevnike Danas (Srbija) i Pobjeda (Crna Gora). Kritike i eseji sudionika projekta su honorirani, a svi troškovi putovanja pokriveni.

Drugi edukacijski modul bit će održan u Zagrebu od 16.2. do 19.2. 2012. i primit će 11 polaznika: 4 za književnu kritiku, 3 za vizualne umjetnosti i 4 za izvedbene umjetnosti, koji će sudjelovati u projektu naredna 4 mjeseca.

Kriteriji:

  • pravo sudjelovanja imaju svi mladi kritičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore,  Hrvatske i Srbije;
  • sudionici ne smiju biti stariji od 35 niti mlađi od 18 godina;
  • sudionici moraju biti spremni obavezati se na edukaciju i rad u trajanju od 4 mjeseca (od 16.2.2011. do 30.6.2012.);
  • odlično poznavanje engleskog jezika;
  • potrebno je poslati
  • - kratak CV s kontakt podacima (e-mail, broj mobitela)
    - 1 kritiku iz područja za koje se prijavljuje (3.600 - 6.000 znakova)
    - 1 osvrt na položaj kritike u suvremenom društvu (3.600 - 6.000 znakova).

Prijave treba poslati na e-mail: project.criticizethis@gmail.com najkasnije do 20.1.2012. s naznakom 'Criticize This! Prijava na 2. edukacijski modul'. Priloženi dokumenti moraju u svom nazivu sadržavati: ime i prezime, tip dokumenta (CV, osvrt, kritika) i područje za koje se prijavljuej (književnost, vizualne, izvedbene).

Prijave koje sadrže više od 1 kritike kao i nepotpune prijave neće se uzimati u obzir Odabrani polaznici o rezultatima natječaja bit će obaviješteni e-mailom najkasnije do 4.2.2012.

***

Partneri:
(Elektro)Beton.net (SR)
Booksa.hr (HR)
Kulturpunkt.hr (HR)
Plima.org (CG)
SEEcult.org (SR)

Projekt se provodi u okviru programa Kultura 2007-2013.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage stefica cvek 21.03.2013.

Esej: Establišment uzvraća udarac

O povratku trivijalnog žanra u ženskoj prozi. Piše: Ivana Ančić.

U fokusu
Homepage interliber 07.03.2013.

Esej: Knjige bez granica

O književnim festivalima, sajmovima i njihovoj evoluciji na ovim prostorima. Piše: Gjorgje Bozhoviq.

U fokusu
Homepage old people2 21.02.2013.

Esej: Starci u suvremenoj domaćoj prozi

Starenje i fizičko raspadanje najnormalniji su dijelovi ljudskoga vijeka, a ne devijacija kakvom ih se često predstavlja. Piše: Morena Livaković.

U fokusu
Homepage war in croatia 14.02.2013.

Esej: (Ot)pisati traumu

Kako se tekstovi koji odabiru temu rata odnose prema fenomenu traume? Piše: Kristina Špiranec.

U fokusu
Homepage tokio 07.02.2013.

Esej: Stranac u domaćoj književnosti

O specifičnosti pisma Rade Jarka na temelju analize djela 'Enciklopedija očaja' i 'Japanski dnevnik'. Piše: Lamija Neimarlija.

Kritike
Homepage stjepan gulin 13.12.2012.

Criticize this!: 'Paz'te sad, paz'te sad'

Ključna je razlika između Bukowskog i i Gulina činjenica da Gulin ne pokazuje nikakav ironijski odmak prema riječima svog pripovjedača.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu