Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Zelenaši iz Amazona

Large amazona
Nedjelja
21.10.2012.

Mnoge tvrtke su registrirane u 'poreznim oazama' kako bi izbjegle plaćanje prevelikog poreza, ali Amazon je doveo takvu pohlepu na jedan novi nivo. Ne samo što je Amazon registriran u Luksemburgu (gdje plaća tek 3% PDV-a za e-knjige), nego je prisilio britanske izdavače da im nadoknade troškove poreza po britanskoj stopi (gdje taj PDV iznosi 20%).

Tako Amazon u pregovorima s izdavačima nudi 20% nižu ponudu za knjige pod izlikom da taj novac odlazi na porez. Time tvrtka profitira dodatnih 1.38 funti na svaku elektronsku knjigu koja košta 10 funti.

Osim bizarne naknade za porez, Amazon organizira i posebne akcije tokom kojih kupcima nudi e-knjige po sniženoj cijeni. Naravno, razlika između uobičajene i promotivne cijene odbija se iz džepa izdavača. Tako izdavači znaju dobiti i manje od 10% cijene koju je kupac platio za elektronsku knjigu.

Zašto izdavači pristaju na tako nešto? Jer nemaju izbora. Budući da Amazon ima skoro pa monopol na britanskom tržištu, odbijanje Amazonovih uvjeta značilo bi da izdavači neće moći ponuditi svoje e-knjige na prodaju. Izdavači se bune i traže zaštitu, te strahuju od toga da će ovakav način poslovanja ubrzo uništiti male i srednje velike književne izdavače.

izvor: The Guardian
foto: Paulo Brockmann

Možda će vas zanimati
Književne svilarije
Homepage 6972071821 5202c6478a z 06.11.2014.

Književni megdan

Polemika kao književna forma polako izumire. Umjesto toga imamo pogrdne tweetove i komentare na Amazonu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu