Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Sjekirica' godine

Large sjekirica
Srijeda
09.01.2013.

Negativne književne kritike obično su neugodno iskustvo i za pisce, i za kritičare: pisci ne vole čitati negativne kritike svojih romana, a kritičari ne vole pisati o lošim knjigama (kao što ih ne vole ni čitati).

Ipak, dovoljno često se zna dogoditi da negativne kritike, zbog svoje oštrine i zajedljivosti, zapravo budu prilično zabavno štivo. Zbog takvih kritika, uvedena je nagrada Hatchet Job of the Year (najbolji godišnji 'rad sjekiricom') za "najbjesnije, najduhovitije i najoštrije književne kritike" u protekloj godini. Cilj nagrade nije sprdati loše knjige, nego "podići nivo profesionalnih kritika te promovirati integritet i pronicljivost u književnom novinarstvu".

U ovogodišnjem užem izboru našlo se osam kritika koje se bave knjigama posve različitih stilova i žanrova. Ono što je zajedničko svim knjigama je da su, sudeći po kritičarima, apsolutno katastrofalne. Među kandidiranim kritikama najpoznatije su one Zoë Heller i Suzanne Moore koje su sasjekle nove knjige Salmana Rushdieja i Naomi Wolf. Te kritike privukle su najviše pozornosti dijelom zbog poznatih autora knjiga na koje su se okomile, a dijelom zbog veoma inteligentnih i oštrih komentara navedenih kritičarki.

Pobjednik će biti uskoro objavljen. Ovogodišnja nagrada je jednogodišnja zaliha konzervi sa škampima (poklon udruge The Fish Society). Sve kandidirane kritike možete pročitati ovdje.

izvor: Hatchet Job of the Year
foto: Steve Snodgrass

Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage breitenstein 19.11.2015.

'Ozbiljna kritika uvijek će imati publiku'

Razgovarali smo s Andreasom Breitensteinom, književnim kritičarem novina 'Neue Zürcher Zeitung', o današnjem statusu književnosti u medijima.

Piše: Neven Svilar

Kritike
Homepage tropizmi 07.07.2014.

Zavojite refleksije

Književne kritike Darije Žilić u knjizi 'Tropizmi 2' pokušavaju postaviti pjesničke radove u širi društveno-politički kontekst.

Piše: Kristina Špiranec

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage smile velika 11.10.2012.

Dr. Ostojić: kritično kritičarsko stanje

Kako anonimnost na internetu i skrivanje iza nickova može dovesti do problema s identitetom i utjecati na svijest osobe?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu