Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Šiškin u Zagrebu

Large pressica europea kristijan vuji i   ivana simi  bodro i   petra ljevak
Četvrtak
18.09.2014.
Najavljen je početak književne manifestacije Europea U Dvorištu koja će se održavati u kafiću Café U Dvorištu. Europea je pokrenuta prošle godine, a cilj organizatora Naklade Ljevak je dovesti vrhunske europske autore u Zagreb i ostvariti namjeru da književne tribine postanu mjesto na kojem ljudi raspravljaju, misle, govore i žive literaturu. 
Ove godine u sklopu Europee gostuju ruski pisac Mihail Šiškin, češki pisac Miloš Urban, rumunjski spisatelj Razvan Radulescu, irski autor Colm Toibin i nizozemski filozof Coen Simon.
Prvi gostuje Šiškin, i to već u utorak 23. rujna u 19 sati. Na predstavljanju će uz Šiškina govoriti prevoditelji Igor Buljan, Ivo Alebić i Irena Lukšić, a tribinu će moderirati Ivana Simić Bodrožić.
Mihail Šiškin rođen je u Moskvi 1961. godine. U književnosti se pojavio početkom 1990-ih godina i odmah je nagrađen kao najbolji debitant. Godine 1999. osvojio je 'ruskog Bookera' za roman Zauzimanje Izmaila, dok je za knjige Ruska Švicarska i Montreux – Missolunghi – Astapovo: Stazama Byrona i Tolstoja dobio ugledne švicarske i francuske nagrade za publicistiku. 
Šiškin slovi kao 'neomodernist' koji se bavi dubinskim proučavanjem jezika zadržavajući pritom lucidan i jasan jezični izričaj. Zaokupljen je općim pitanjima ljubavi, smisla života i smrti. U Hrvatskoj je upravo objavljen njegov roman Pismovnik, lirski roman s elementima magijskog realizma za koji je 2011. osvojio rusku nagradu 'Velika knjiga'.

info: Naklada Ljevak
foto: Predstavljanje Europee

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu