Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rushdie nepoželjan u Indiji

Large rushdie
Četvrtak
13.09.2012.

U romanu Djeca ponoći (objavljenom 1981.) Salman Rushdie opisuje indijsko društvo nakon proglašenja neovisnosti. Rushdie je svoj roman nazvao `ljubavnim pismom Indiji`, uz to da roman definitivno nije ljubavno pismo indijskim političarima koji su prikazani u krajnje lošem svjetlu. Dijelom zbog toga, dijelom zbog skandala vezanog uz Rushdiejev kasniji roman Sotonski stihovi, piscu je zabranjen ulaz u Indiju, kao i roman Sotonski stihovi. Ipak, čak i djela koja nisu zabranjena teško pronalaze put na indijsko tržište.

Ni više od trideset godina nakon objavljivanja spornog romana, situacija se nije promijenila. Naime, roman je dobio filmsku ekranizaciju čija premijera je održana ovog vikenda u Torontu. Redatelj Deepa Mehta otkrio je kako film nije sniman u Indiji, nego u Šri Lanki. Također, otkrio je da film nije uspio pronaći indijskog distributera. Tako će film Djeca ponoći biti prikazan u 40 zemalja, ali neće biti prikazan u onoj zemlji kojom se sam film bavi.

izvor: T-portal
foto: canada.2020

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu