Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Razgovor s Mišom Nejašmićem

Large beogradski sajam knjiga
Nedjelja
30.11.2014.

Za nama su dva književna sajma, beogradski i zagrebački, dojmovi su se već slegli ili su u završnoj fazi slijeganja. O stanju u nakladništvu, te Interliberu i Beogradskom sajmu knjige, razgovarali su Emir Imamović (Forum.tm) i Mišo Nejašmić.

Točnije, Emir je pitao, a vlasnik nakladničke kuće Jesenski i Turk (i urednik u istoj) odgovarao je. Kako je Mišo Nejašmić uistinu jedan od boljih poznavatelja stanja u nakladništvu, a k tomu i nesklon uljepšavanju ili davanju pretjerano katastrofičnih prognoza, valja nam pažljivo proučiti njegove riječi.

O Interliberu:

"U zadnjih deset godina Interliber je izrastao u ozbiljnu manifestaciju. Da nismo u ekonomskoj depresiji, vjerojatno bi bio i bolji. Problem medijskog praćenja je prije problem samih medija nego sadržaja koji se mogao prenijeti. Interliber posjetom, ponudom i poslovnom dinamikom odskače od cjelogodišnjeg stanja u kreativnoj industriji koja se na njemu predstavlja. Moji dojmovi poslije sajmova su uvijek pozitivni, užitak mi je vidjeti iz prve ruke ljude koji čitaju, interesiraju se i kupuju knjige na kojima radimo. Nekako se lakše pomiriti s usudom malih brojeva kad i taj dio vidiš u prvom planu."

O Beogradskom sajmu:

"Beogradski sajam je najveća manifestacija tog tipa na ovim prostorima, s velikom tradicijom i medijski vrhunski popraćen. Zadnjih pet godina napravili su puno u ambiciji da ponovo bude i regionalni a ne samo nacionalni, što mu je 90-tih i 2000-tih bila sudbina. Smanjen broj novih naslova samo je jedan od simptoma dosta lošeg stanja u kreativnoj industriji nakladništva naših susjeda."

Ovo je samo djelić razgovora kojega u cijelosti možete pročitati na stranicama Autografa. Ili na Forumu, gdje vam drago.

foto: Beogradski sajam knjiga (Dungodung)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu