Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Razgovor s Markom Thompsonom

Large mansarda
Nedjelja
12.10.2014.

Dvadesetogodišnje istraživanje Marka Thompsona o Danilu Kišu rezultiralo je hvaljenom biografijom Potvrda o rođenju – Priča o Danilu Kišu.

Ines Sabalić razgovarala je s Thompsonom o jednom od najznačajnijih književnika bivše nam države. Na pitanje čiji je Kiš pisac danas kad više nema Jugoslavije, Thompson kaže:

"Koliko mi je poznato, nigdje se nije proklamirao bilo kao srpski, bilo kao židovski, bilo vojvođanski ili crnogorski pisac, iako su njegovi radovi uključeni u antologije tih književnosti. Mislim da bi se on bunio da bude ekskluzivno srpski ili židovski zato jer bi to za njega značilo da je njegovo pisanje, njegova književnost srpska ili židovska. To bi njemu bilo apsurdno, nezamislivo. Ali, nije se bunio da je pridonio srpskoj literaturi niti da je u njoj bilo i židovskog.

Teško je dokazati da je srpski pisac ako se gleda žanrovski ili prema tome koliko je na njega utjecala nacionalna književnost. Glavni utjecaji su drugdje, to su Bruno Schulz, Jorge Luis Borges, Isak Babelj, razni mađarski i ruski pjesnici i – Miroslav Krleža. Volio je i neke srpske pisce, recimo Crnjanskog i Vinavera. Danas ga se naziva srpskim piscem jer jugoslavenstvo znači sve manje i manje. Bilo bi bespredmetno zauzdati Kiša mrtvim identitetom, kad je njegova literatura itekako živa."

Razgovor s jednim od najboljih poznavatelja lika i djela Danila Kiša, Markom Thompsonom, u cijelosti je dostupan na stranicama autografa.

foto: Rui Ornelas

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu