Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje,13. - 19.7.2015.

Large large 2074d
Nedjelja
12.07.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Masalai, Ognjen Spahić (Fraktura)
Ovo je djelo o pisanju i piscu koji to zapravo i nije, roman koji bolno pokazuje svu nemogućnost suvremenog čovjeka zatočenog u tranzicijskoj močvari da se odmakne od stanja svijesti kolektiva, kojega duhovi proganjaju gdje god da se nađe i koji je jednako ranjiv, naivan i opterećen strahovima kao i plemenski čovjek u džungli.

2. Dječak iz sjene, Carl-Johan Vallgren (Fraktura)
Mračan literarni noir- triler o neizvjesnoj potrazi za dječakom koji je tajanstveno nestao iz pera jednog od najboljih suvremenih švedskih pisaca.  Ovo je prvi roman iz serije s Dannyjem Katzom kao glavnim likom. Pun zapleta i preokreta te napet do samoga kraja, poziva na putovanje u svijet u kojem ni smrt nije kraj.

3. Marsovac, Andy Weir (Šahinpašić)
Nevjerojatno duhovita i fantastična priča autora IT stručnjaka i zaljubljenika u astronomiju. Mark Watney, astronaut iz misije ARES, sticajem nesretnih okolnosti ostao je na Marsu, a posada njegovog broda uvjerena je da je Mark skončao na Crvenoj planeti. Ali Watney je odlučio da se ne preda...

4. Direktiva, Matthew Quirk (Lumen)
Mike Ford jednom je nogom u svijetu financija, a drugom u svijetu sitnih prevara. Mislio je da je kriminalnu prošlost ostavio iza sebe, no otkriva da je u krivu. Neposredno prije vjenčanja, od nepoznatih zločinaca počnu stizati prijetnje njegovim najbližima. Da bi ih spasio, mora pristati počiniti najdrskiju, najopasniju pljačku svih vremena, i ukrasti – komad papira.

5. Djevojke iz San Frediana, Vasco Pratolini (Mozaik knjiga)
Jedna stara poslovica kaže da ne postoji ništa gore od bijesa prevarene žene. A što se dogodi kad jedan muškarac vara čak pet žena? Iako napisan 1948. godine, ovo djelo smatra se jednim od najznačajnijih romana suvremene talijanske književnosti.

Poezija:
1. Srebrenički inferno: Pismo Danteu Aligieriju iz Bosne, Džemaludin Latić (Školska knjiga)
Ova poema objavljena je prvi put 2001. godine u Sarajevu, a ovo je njezino prvo hrvatsko izdanje, izdano u okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Kako u pogovoru piše Luko Paljetak, Srebrenički inferno jedinstveno je djelo i po tragičnom povodu koji ga je iznjedrio i po načinu na koji je napisano, usredotočeno na sudbinu Neznane Bošnjanke i nekolicinu drugih likova iza kojih stoje stvarne osobe.

2. Grčke tragedije, Sofoklo i Euripid (Mozaik knjiga)
Knjiga sadrži dvije Sofoklove drame – 'Kralj Edip' i 'Antigona', te dvije Euripidove drame – 'Bakhe' i 'Medeja'.
Sofoklo je bio atenske publike i u dramskim natjecanjima osvojio je velik broj prvih nagrada. U antici je bilo poznato više od 130 njegovih tragedija i satirskih igara. Euripid za života nije bio osobito omiljen, na dramskim natjecanjima pobijedio samo četiri puta, od toga jednom posmrtno. Zasluženo priznanje dobio je tek nakon smrti. Suvremene vijesti o njemu oskudne su, često nepouzdane.

Publicistika
1. Snovi pod Trećim Reichom, Charlotte Beradt (Disput)
Ova zbirka snova pruža nešto što ne nudi nijedna druga vrsta povijesnih izvora - zaprepašćujuću promjenu perspektive koja proširuje vidokrug i otvara slojeve do kojih ne dosežu čak ni dnevničke zabilješke.

2. Globalni Minotaur, Yanis Varoufakis (Profil)
Minotaur je teško ranjen, ali još nije uginuo, pa i dalje guši cijeli svjetski ekonomski sustav. Autor objašnjava zbog čega je 2008. godine izbila sadašnja kriza, zašto je mediteranske zemlje najteže podnose te kako se iz nje jednostavno može izaći. On tvrdi da to financijsko čudovište treba uništiti.

3. Dodir teksta, Helena Sablić Tomić (Meandarmedia)
'Ne lobirajući ni za koga, ne podliježući aktualnim trendovima, ali bivajući u suglasju s modernitetom, prepoznajući uvijek najbolje u sveukupnoj hrvatskoj književnoj produkciji, kritičarka Helena Sablić Tomić, uz ugledna i provjerena imena, afirmirala je i mnoge nove, mlade pisce koji su ubrzo našli svoje mjesto u probranome književnom krugu. ' - Branka Džebić

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu