Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Preminuo Elmore Leonard

Large leonard
Srijeda
21.08.2013.
Ovo je bio tužan tjedan za književnike i ljubitelje književnosti. Nakon Mirka Kovača i Slawomira Mrożeka, napustio nas je još jedan veliki pisac. Riječ je o američkom književniku Elmoreu Leonardu
Leonard je bio najpoznatiji po vesternima i kriminalističkim romanima, a iz njegovog velikog opusa izdvajaju se romani Get Shorty, Out of Sight i LaBrava. Bio je jedan od najpopularnijih američkih književnika, a 1990-ih i 2000-ih stekao je i poštovanje kritike koja mu je dodjelila niz nagrada za životno djelo. 
Težio je 'nevidljivom' pripovijedanju u kojem čitatelj nije svjestan figure pripovjedača: "Kad čitate roman, ne želite da vam ljudi prepričavaju stvari, nego ih želite vidjeti i čuti." Na temelju njegovih priča i romana nastali su brojni filmovi među kojima se izdvajaju 3:10 za Yumu i Jackie Brown
Prošle godine Leonard je dobio američku nagradu National Book Award za životno djelo. Na dodjeli je izjavio da će mu nagrada poslužiti kao poticaj za pisanje novih romana. Nažalost, neće ih nikad dovršiti. 
izvor: The Guardian
foto: Zennie Abraham
Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage western 02.03.2012.

Dr. Ostojić: melodramatska imaginacija

Pojavom 'western' romana i 'spaghetti' filmova pokazalo se da postoje žanrovi koji mogu izazvati naglašenu emociju i kod muškaraca.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu