Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pola stoljeća Kiša

Large narodna biblioteka
Srijeda
12.09.2012.

Malo tko je mogao pretpostaviti da knjiga tad 27-godišnjeg pisca označava početak karijere autora koji je svojim opusom i javnim djelovanjem ostao zabilježen kao jedan od najznačajnijih pisaca iz razdoblja Jugoslavije. Knjiga Danila Kiša sastojala se od dva kratka, neobična romana: Mansarda i Psalam 44. Uslijedili su romani koji su bili hvaljeni i nagrađivani, ali i žestoko osporavani (o sukobu Kiša i književnih kritičara najbolje je pročitati Kiševu polemičku knjigu Čas anatomije). Pedeset godina nakon prve knjige, sudeći po događajima koji idu uz tu obljetnicu, Kiš je postao institucionaliziran u Srbiji, a zaboravljen u Hrvatskoj.

Tako se u beogradskoj Narodnoj biblioteci Srbije priprema izložba Hommage á Danilo Kiš. Izložba se sastoji od prostorne instalacije na zidu od crnog satena pod nazivom Dunav 1942, video rada Dunav 2012 i serije od 27 slika Omaž Danilu Kišu. Izložba se temelji na razgovorima koje su vodili Kiš i kolega pisac Gabi Gleichmann (ti razgovori zabilježeni su u knjizi Život, literatura). Autor izložbe Petar Kras opisuje izložbu kao 'lični omaž stvaraocu' koji bi trebao baciti novo svjetlo na prozu poznatog pisca.

izvor: e-novine
foto: yahti.com

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu