Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ne daju knjižnice

Large 8905810336 850e35d82a z
Srijeda
12.11.2014.
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva drastično je srezala potporu svim gradovima, pa je tako Liverpool dobio 58% manje novca nego lani. Lokalna vlast stoga je odlučila napraviti niz rezova te, između ostalog, zatvoriti 11 od 18 gradskih knjižnica. 
Na odluku su burno reagirali građani Liverpoola i organizirali su inicijativu koju je podržalo više od 500 pisaca, glazbenika, filmaša, slikara i drugih umjetnika. 
"Zatvaranje knjižnica je pravi masakr, ponajviše na štetu djece. Posljednja istraživanja pokazuju da trećina djece u Liverpoolu ne posjeduje knjige, zbog čega je ideja da im se uskrati posudba knjiga zastrašujuća", piše u priopćenju prosvjednika.
Inicijativa je naposljetku urodili plodom. Gradonačelnik Joe Anderson jučer je objavio da nijedna knjižnica neće biti zatvorena. Ipak, doći će do drugih rezova zbog kojih će se smanjiti broj radnih sati, a vjerojatno i plaće djelatnika.
U prvom kvartalu ove godine čak 491 knjižnica u Ujedinjenom Kraljevstvu ostala je bez javne potpore. Očekuje se da će i stotine drugih britanskih knjižnica uskoro biti prepuštene volonterima ili završiti s lokotom u bravi. 

izvor: The Guardian
foto: Liverpool Central Library (calflier001)
Možda će vas zanimati
Glazbeni dnevnik
Homepage new south wales library 02.04.2015.

Tiho i intimno

Australski bend The Lucksmiths u pjesmi 'Synchronised Sinking' pjeva o ljubavi prema knjižnici. Ima li ljepše ljubavne pjesme?

Piše: Andrija Škare

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu