Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Doživotna kazna za Pinar Selek

Large alcatraz
Nedjelja
27.01.2013.

Udruga PEN International osudila je nedavno izrečenu sudsku kaznu književnici, sociologinji i feministici Pinar Selek. Naime, Selek je osuđena na doživotnu kaznu zatvora zbog organiziranja eksplozije na tržnici u Istanbulu prije 14 godina. Od posljedica eksplozije umrlo je 7 ljudi, a 127 ih je ranjeno. Problem je, međutim, u tome što su se brojni stručnjaci složili da je eksplozija zapravo bila posljedica nesreće zbog neispravnih plinskih instalacija.

Selek je prvi put uhapšena zbog ovog slučaja 1998. i zadržana je u pritvoru dvije i pol godine. Puštena je na slobodu kad je tim stručnjaka utvrdio da je eksplozija bila posljedica nesretnog slučaja. Slučaj je opet vraćen na sud 2005., a Selek je 2006. opet proglašena nevinom. Slučaj je onda još jednom vraćen na sud u ožujku 2009. da bi optužba bila odbačena u svibnju 2009. Veljača 2010. ponovo isti slučaj - veljača 2011. Selek je opet proglašena nevinom. I naposljetku, 22. studenog 2012. slučaj je opet vraćen na sud da bi sad Selek bila proglašena krivom i osuđena na doživotnu kaznu zatvora. Na iznesenu presudu više nema mogućnosti žalbe.

Suđenje je održano u odsutnosti optuženice budući da se Selek nalazi u Francuskoj na doktoratu iz sociologije. Selek se 1990-ih u svom znanstvenom radu bavila političkim statusom Kurda, a država ju je optužila da je surađivala sa zabranjenom strankom kurdskih radnika (PKK) i sudjelovala u terorističkim napadima.

izvor: English PEN
foto: Phil @ Delfryn Design

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage turska 14.10.2015.

Parodija turskog orijentalizma

Roman ceste 'Žene koje pušu u čvorove' Ece Temelkuran dojmljiv je zbog naglaska na ženskoj perspektivi iz Turske, Sirije i Egipta.

Piše: Zvjezdana Balić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu