Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Citiranje ili plagiranje?

Large plagiranje
Nedjelja
24.06.2012.

Helene Heigemann autorica je romana Axolotl Roadkill o buntovnoj 16-godišnjakinji u Berlinu. Autorica je i napisala roman kad je imala 16 godina, a knjiga je neočekivano postala hit i kod kritike, i kod publike. Međutim, nakon određenog vremena, uslijedio je jednako nagli pad.

Jedan bloger je ustvrdio da je dio romana preuzet iz manje poznatog romana Strobo napisanog pod pseudonimom Airen. Zatim su uslijedili napadi na autoricu da je i druge dijelove romana preuzela iz različitih izvora. U napad na autoricu uključio se čak i Günter Grass. Neki kritičari su išli toliko daleko da su sugerirali kako je roman ustvari napisao njen otac, dramaturg Carl Hegemann.

Helene Heigemann kaže da nije kopirala tuđi tekst, ali ne poriče korištenje tuđih tekstova za pisanje svog djela. Ističe kako u pisanju književnosti "ne postoji originalnost, nego samo autentičnost". Upravo ta rečenica koju Heigemann izgovara (i navodi u romanu) pripada spornom dijelu romana. Naime, to je dio odlomka kojeg je Heigemann navodno ukrala od blogera, a zapravo ga je preuzela od Jima Jarmuscha koji je ustvari citirao Jean-Luca Godarda.

Napadi se i dalje pojavljuju, a Heigemann trenutno piše drame i prodaje prava na prevođenje svog romana. Osim pitanja je li Heigemann plagirala svoje djelo ili ne, upitno je i bi li se tolika hajka podigla da se ne radi o mladoj i bezobraznoj autorici. Heigemann tvrdi da se radi o sukobu starih i mladih (pri čemu posebno oštro napada Grassa), te sugerira da i stari pisci rade isto što i ona. Tako ovaj događaj ukazuje na teorijske probleme u književnosti, ali i na društvene probleme književnog 'establishmenta'.

izvor: The Guardian
foto: John P. Clare

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu