Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Balkanska književnost u NYC-u

Large ny balkan
Ponedjeljak
19.05.2014.

Balkan je pojam koji će ljude sa zapada najčešće asocirati na ratna razaranja i strahote iz devedesetih. Kad je Balkan u pitanju, o kojoj god temi se razgovaralo, prije ili kasnije doći ćemo i do trenutka kad se predmet rasprave promotri i iz tog kuta – kroz prizmu rata.

U sportskom tj. nogometnom serijalu Najveća nogometna rivalstva kojega su radili Britanci, jedna od epizoda posvećena je i Ovim Našim Prostorima. Živjeli su zajedno u jednoj državi, započinje priča, imali jednu reprezentaciju, a onda je došao rat. Slijede uobičajeni kadrovi tenkova, granatiranja, razrušenih gradova i izbjegličkih kolona. Tek potom priča se nastavlja i seli u današnje vrijeme, te prati razvoj i uspjehe, međusobne utakmice novonastalih reprezentacija.

Isto tako je i kad na red dođe balkanska književnost. Na nedavno održanom književnom festivalu World Voices u New Yorku, u klubu Nevidljivi pas (Invisible Dog), u Brooklynu, Mika Buljević, Igor Štiks, Aleksandar Hemon, Ognjen Spahić i Vladimir Tasić razgovarali su o književnoj sceni u zemljama bivše Jugoslavije.

Cijeli razgovor možete pogledati i poslušati - ako kliknete na video nešto niže:

izvor: PEN America
foto: joiseyshowaa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu