Srijeda
24.01.2018.

Ursula K. Le Guin (1929 - 2018)
Extra_large_ursula
Ursula K. Le Guin (Foto: OnceAndFutureLaura / Flickr)
A+ A-
Ursula K. Le Guin, popularna američka autorica znanstvene fantastike, preminula je u 89. godini života.
 
Romani Le Guin prevedeni su na preko 40 jezika i prodani u milijunima primjeraka. Le Guin je napisala više od 20 romana. deset zbirki poezije, stotinjak kratkih priča, sedam knjiga eseja, 13 knjiga za djecu i prijevode raznih autora (među kojima su Lao Tzu i čileanska nobelovka Gabriela Mistral). Napisala je i vodič za pisanje. 
 
Na hrvatskom su objavljeni njeni poznati romani Lijeva ruka tame (Izvori, 2004.), Trilogija o Zemljomorju (Polaris, 1988.), Svijet se kaže šuma (Izvori, 2005.) i razna druga djela.
 
SF romani Le Guin poznati su po kompleksnim odnosima između likova, promišljanju kulturnih razlika i izostanku mačističkih protagonista. Smatrala je svoja djela poligonom za razvoj mašte i morala. "Ako ne možete ili ne želite zamisliti posljedice svojih djela, ne možete postupiti moralno ni odgovorno. Djeca to ne mogu; bebe su moralna čudovišta, potpuno pohlepna. Mašta se treba trenirati da postane moć predviđanja i empatije", izjavila je 2005. u razgovoru za The Guardian.
 
Le Guin je 2014. na dodjeli američkih National Book Awards dobila počasnu medalju za životno djelo (Medal for Distinguished Contribution to American Letters). Primila ju je u ime kolegica i kolega koji pišu fantasy i SF, a čiji je rad "već predugo isključen iz književnosti" dok slavu dobivaju "takozvani realisti", te je zamolila izdavače i pisce da se u svom radu ne fokusiraju samo na profit. 

izvor: NY Times
POVRATAK NA VRH STRANICE
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.