Page arrow

Trojica članova napustila Nobelov žiri

Large svedska2 Švedska akademija, Stockholm (Foto: Let Ideas Compete / Flickr)
Nedjelja
08.04.2018.
Optužbe za seksualno zlostavljanje potresle su i Švedsku akademiju koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost
Peter Englund, Klas Östergren i Kjell Espmark zajedno su napustili žiri za dodjelu Nobela, i to zbog nezadovoljstva time kako je Akademija reagirala na optužbe da je čovjek blizak upravi seksualni zlostavljač. Ovaj potez prilično je drastičan s obzirom da je članstvo u tajnovitom žiriju za dodjelu Nobela doživotno i da nitko nikad nije samoinicijativno napustio tu poziciju.
Trojica sad već bivših članova medijima su rekli da Švedska akademija ima "ozbiljne probleme" koje ne pokušava riješiti jer "postavlja osobna prijateljstva i druge irelevantne aspekte ispred svog integriteta". Englund je pojasnio da se radi o odnosu Akademije prema slučaju neimenovanog direktora jednog književnog kluba u Stockholmu koji je u studenom 2017. u novinama Dagens Nyheter optužen za seksualno zlostavljanje 18 žena.
Akademija je raskinula sve formalne veze s tom osobom, no sukob u Akademiji navodno se dogodio jer su trojica članova zahtijevala da se iz članstva isključi prijatelj navedene osobe. Kad prijedlog nije prošao, podnijeli su ostavku.
Žiri za dodjelu Nobela ima 18 članova, a opcija nečijeg odlaska prije smrti nije ni predviđena statutom. Dok se propisi ne promjene, o Nobelu će odlučivati preostalih 15 članova.
Valja dodati da su pojedini članovi i ranije pokušali napustiti članstvo: 1989. troje ljudi htjelo je napustiti žiri jer Akademija nije osudila Homeinijevu fatvu na Salmana Rushdieja, ali Akademija je odbila njihove ostavke. Knut Ahnlund podnio je ostavku 2005. zbog dodjele Nobela austrijskoj spisateljici Elfriede Jelinek, no on ionako od 1996. nije bio aktivan član Akademije.

izvor: The Guardian
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage cata 06.05.2018.

Dobrodošla kriza

Kako je mali zagrebački park povezan s Nobelovom nagradom za književnost?

Piše: Luka Ostojić

Urednički komentar
Homepage sara danius 15.04.2018.

Ni med cvetjem ni pravice

Raskol u Švedskoj akademiji povod je da preispitamo stereotipe o visokoj i niskoj kulturi.

Piše: Luka Ostojić

U fokusu
Homepage 50 21.10.2007.

Književne nagrade: Nobel

Sad kad su se stišale strasti oko objave ovogodišnjeg književnog Nobela pročitajte više o Alfredu Nobelu i istoimenoj nagradi. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu