Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Orwellova nagrada

Large colvin   james gordono losangeles
Nedjelja
21.04.2013.

Orwell Prize najuglednija je britanska nagrada za politički angažirano pisanje. Spisateljski ideal Georgea Orwella bio je "pretvoriti političko pisanje u umjetnost", a upravo taj moto koji spaja politiku i estetiku služi kao glavni kriterij ove nagrade. 

Na ovogodišnjem popisu za nagradu nalazi se 12 posve različitih djela. Formalno, tekstovi se protežu od intimnih dnevnika (Raja Shedadeh) sve do novinarskih tekstova (tragično preminula Marie Colvin). Tematski, imamo knjige o djetinjstvu u Rumunjskoj (Carmen Bugan), britanskim trupama u Iraku (Baha Mousa), smrtnoj kazni kao takvoj (Clive Stafford Smith), pregledu posljednjih 200 godina iz azijske perspektive (Pankaj Mishra)... 
Težak posao odluke o pobjedniku spao je na leđa tri članice žirija. U žiriju se nalaze spisateljica Nikita Lalwani, novinarka Arifa Akbar te političarka i novinarka, barunica Joan Bakewell. Pobjednik će biti objavljen 15. svibnja i primit će nagradu od 3000 funti.
izvor: The Guardian
foto: James Gordon (na slici: Marie Colvin)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu