Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kamov: Finale

Large bizon Foto: Herr stahlhoefer / Wikipedia
Četvrtak
29.11.2018.

Hrvatsko društvo pisaca objavilo je pet finalista za Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje inovativno književno djelo objavljeno između 1. srpnja 2017. i 30. lipnja 2018.

Žiri (u sastavu: Zoran Ferić, predsjednik žirija, Sonja ManojlovićŽeljka MatijaševićZoran Roško Velimir Visković) odabrao je iduće naslove:

  • Dubravko DetoniKrajobrazi nakon čitanja Andersena, Fraktura
  • Monika HercegPočetne koordinate, SKUD Ivan Goran Kovačić
  • Igor MandićPredsmrtni dnevnik, V.B.Z.
  • Marko PogačarZemlja Zemlja, Fraktura
  • Marina Šur PuhlovskiIgrač, V.B.Z.

Žiri je obrazložio odabir svake knjige. Izdvajamo:

"Detonijeva sklonost prekoračivanju granica, dobro znana u muzici, očituje se i u pisanju, i rezultira začudnim uvidima koji proizlaze iz govorenja „o" u ono „iza". U bujnom, vibrantnom jezičnom krajoliku, ljudi i životinje, biljke i predmeti, ideje i pojave, oživljeni su ravnopravno, i sudjeluju u jednoj od najdojmljivijih i najintrigantnijih realizacija poetskog iskaza u našoj književnosti."

"Pjesnička zbirka Monike Herceg djelo je iznimne snage i izbrušenog poetskog izričaja. Koordinate koje pjesnikinja uobličuje kao početne ispisane su oko sitnih priča o životinjama, mijena u prirodi, malih obiteljskih anegdota, ali uzdignutih na razinu počela, gotovo iste razine kao i velike traume, poput obiteljskih smrti. Upravo je ta izravnana značajnost onog malog, kao i onog velikog-traumatskog, mjesto gdje autorica piše svoju malu-veliku povijest."

"Mandić progovara o starosti, samoubojstvu i smrti. Raspravlja i o strahu pred umiranjem kojim je obilježena naša civilizacija. Kombinirajući ispovjedno-autobiografski i esejističko-eruditski diskurs piše o sebi samome nemilosrdno, bez iluzija, ali i duhovito. Ironiziranjem tabua i strahova ova je knjiga bliska kamovljevskom anarhičnom duhu suprotstavljanja malograđanskom mentalitetu."

"Premda pjesme danas 'postaju sve kraće', Marko Pogačar ulazi u njih 'kao na stadione / noseći signalne buktinje+. Stadion je u mraku, tu vlada 'čopor noći', no njegove bengalke nakratko osvjetljuju raznovrsne pojave koje žive i bore se na njemu, sporo žvačući beskrajnu utakmicu. Tu odjednom vidimo komadić jeseni, čvorke i naranče (koje su jedine 'od boga'); ondje bljesak na trenutak osvijetli poneki intiman ili svakodnevan prizor, odmah potom neku političku nakaznost, ostatke dosadne Hrvatske. Tu se sreću svjetovi, i stalno se nešto desi, najčešće sve."

"Autorica se znalački služi joyceovskim postupkom sabijanja vrlo obimne romaneskne građe u vrlo kratki segment vremena, jer sve se događa u samo petnaestak minuta, dok pripovjedačica čeka da se probudi njezina punica,  kojoj je došla u posjet u staračkom domu. U tom kratkom vremenskom okviru, međutim, ispričana je kompleksna priča o starici, njezinim brakovima, o ambijentu u kojem se  formirao suprug, sa svim svojim navikama, slabostima i pogubnim strastima."

Pobjednik i dobitnik nagrade od 10.000 kuna bit će objavljen 6. prosinca.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu