Utorak
17.10.2017.

George Saunders osvojio Bookera
Extra_large_saunders
George Saunders (Foto: Jeremy Sternberg / Flickr)
A+ A-
Ovogodišnju nagradu Man Booker za najbolji roman napisan na engleskom jeziku osvojio je američki autor George Saunders za djelo Lincoln in the Bardo
 
Roman se temelji na stvarnom događaju i odvija tijekom jedne noći kada Abraham Lincoln dolazi na grob svog 11-godišnjeg sina. Roman je i formalno neobičan: skoro cijeli je napisan u dijalogu i sadrži fragmente povijesnih tekstova, biografija, autentičnih i fikcionalnih pisama. 
 
Barunica Lola Young, predsjednica žirija, obrazložila je jednoglasnu odluku žirija: "Roman se istaknuo svojom inovativnošću, vrlo različitim stilom, načinom na koji je, skoro paradoksalno, oživio ove skoro mrtve duše s drugog svijeta. Roman supostavlja osobnu tragediju Abrahama Lincolna zbog smrti mladog sina i njegov javni život kao osobe koja je zapravo potaknula Američki građanski rat."
 
Saunders je 52-godišnji novinar i pisac koji je objavio šest zbirki kratkih priča, a ovo mu je prvi roman. Tijekom primanja nagrade naglasio je važnost kulture: "Ako niste primijetili, živimo u čudnim vremenima, a pitanje u srži je jednostavno: želimo li na strah reagirati isključenjem, negativnošću i nasiljem? Ili ćemo odgovoriti ljubavlju, s vjerom u ideju da ono što se čini drugačijim uopće nije drugačije od nas. Često u SAD-u čujemo o potrebi da štitimo kulturu. Ovo večeras je kultura, međunarodna kultura, kultura suosjećanja, aktivistička kultura."
 
U užem krugu za nagradu također su bili romani 4321 Paula Austera, Elmet Fione Mozley, Exit West Mohsina Hamida, History of Wolves Emily Fridlund i Autumn Ali Smith.
 
Saunders će dobiti 50.000 funti novčane nagrade, a može očekivati i veliki porast u prodaji svog romana. 

Valja dodati i da je Saunders drugi Amerikanac koji je osvojio Bookera, odmah nakon Paula Beattyja koji je slavio lani. Nagrada Man Booker tek je prije četiri godine u konkurenciju primila američke autore.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.