Utorak
11.07.2017.

Festival svjetske književnosti 2017
Extra_large_kehlmann
Daniel Kehlmann (Foto: Heinrich-Böll-Stiftung / Flickr )
A+ A-
Na današnjoj press konferenciji u dvorani zagrebačkog kina Müller službeno je najavljen ovogodišnji Festival svjetske književnosti koji se održava od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu. Peto izdanje festivala fokusirat će se na književnost njemačkog govornog područja. 
 
Seid Serdarević, direktor FSK-a, predstavio je festival kao susret domaćih i europskih pisaca, ali i kao spoj različitih umjetnosti. Festival otvara austrijsko-njemački pisac Daniel Kehlmann (s kojim smo razgovarali prilikom njegovog prošlog posjeta Zagrebu), a uz njega se ističu Christian Kracht, švicarski romanopisac i novinar, Michael Krüger, njemački pjesnik, urednik i nakladnik kuće Carl Hanser, Chigozie Obioma, nigerijski pisac i profesor kreativnog pisanja, Eduardo Halfon, gvatemalski autor i jedan od najboljih novih latinoameričkih pisaca, Rita Monaldi i Francesco Sorti, talijanski bračno-spisateljski par, i brojni drugi.
 
Od hrvatskih i regionalnih pisaca dolaze netom nagrađeni pisac Kristian Novak, književnica Dubravka Ugrešić, crnogorski pisac Ognjen Spahić (koji će predstaviti novi roman Calypso), prozaist i akademik Pavao Pavličić, spisateljica Olja Savičević Ivančević, mladi beogradski pisac Vladimir Tabašević i drugi. 
 
Filmski program nastaje u suradnji s njemačkim Goethe-Institutom. Riječ je o filmovima na njemačkom koji se temelje na književnom djelu (uz iznimku Pozdrava iz Fukushime koji je režirala književnica Doris Dörrie). Očekuju nas tri premijere, a publiku će zaintrigirati ekranizacija popularnog Vermesovog romana Opet on i ponovno prikazivanje filma Tschick njemačkog redatelja turskih korijena Fatiha Akina.
 
Festival nam još donosi pjesnička čitanja (u suradnji s PEN-om), likovni program (u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti) te glazbeni program (u kojem nastupaju world-music glazbenica Jelena Popržan i dobro nam znani pjevač i teoretičar sevdaha Damir Imamović).
 
Naravno, prije devetog mjeseca na web stranici festivala i na Booksinom portalu mogu se očekivati novi detalji, novosti i sadržaji vezani uz festival.

Organizator festivala je izdavačka kuća Fraktura.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!