Page arrow

Festival bez granica

Large fekp Foto: FEKP 2015.
Srijeda
04.05.2016.
Ovogodišnji 15. Festival europske kratke priče na press konferenciji u kafiću Teatra &td predstavili su Roman Simić, direktor festivala, Vedrana Bibić, producentica, Stjepan Balent, predsjednik žirija natječaja za kratku priču, te gostujući pisci Josip Novakovich i Ružica Aščić.
Festival će se održati od 29. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu, Osijeku (gradu partneru), te Samoboru i Velikoj Gorici.
Pressicu je otvorila Ružica Aščić, Booksina mikropričašica, koja je pročitala ulomak iz nove priče, a na kraju pressice čitao je njen kolega Josip Novakovich.
Simić je opisao zanimljivi tematski okvir Festivala vezan uz granice: "U društvu se prelaze nacionalne granice, rodne granice, etičke razlike, političke granice, a sve to tiče se nas koji se bavimo pisanjem. Festival smo stoga odlučili posvetiti ljudima i granicama. Kratku priču također određuje granica: morate znati kad stati, a ako izađete van granica, ulazite u roman ili pjesmu. Službeno ime festivala je No Trespassing, što aludira na kaznu koja slijedi nakon prelaska granice. Odlučili smo istražiti tu tenziju približavanja granici i polju zabranjenog."
Na Festivalu će se granicama baviti čak 28 gostujućih autora s 4 kontinenta. Iz velike skupine izdvaja se irački autor Hassan Blasim, po The Guardianu "najveći živući pisac arapske proze". Blahim piše o kaosu, užasu i poeziji današnjeg Iraka. 
Drugi dobro nam znani gost je Frode Grytten, najprevođeniji norveški autor na hrvatskom jeziku. Grytten je slavu u Hrvatskoj (i drugdje) stekao knjigom priča Pjesma košnice
U oko nam upada i László Jakob Orsós, direktor festivala World Voices i javnih programa američkog PEN-a.
Iz Portugala stiže Afonso Cruz, književnik, ilustrator, animator i glazbenik. Za djelo Kokoschkina lutka dobio je Nagradu EU za književnost. Hrvatska publika upoznat će i škotsku književnicu i novinarku Kerry Hudson, te jednog od najboljih mladih romanopisaca španjolskog govornog područja, argentinskog pisca Andrésa Neumana.
Regionalni gosti su Slovenac Drago Jančar, mlada makedonska autorica Rumena Bužarovska, autori iz BiH Faruk Šehić i Asja Bakić, te hrvatski pisci Josip Novakovich, Ivana Šojat-Kuči, Jasna Jasna Žmak, Zoran Ferić, Zoran Malkoč, Ružica Aščić i brojni drugi.
Vedrana Bibić uputila je na suradnju Bookse i FEKP-a koji su dio svjetske platforme Literature Across Frontiers. Ove su godine u sklopu platforme predstavljeni novi glasovi Europe (New Voices of Europe), među kojima su i hrvatski pisac Zoran Pilić te Rumena Bužarovska. Booksa i FEKP će surađivati u predstavljanju ovih zanimljivih novih glasova.
Stjepan Balent predstavio je tradicionalni natječaj za najbolju kratku priču te podcrtao rok za prijavu: 9. svibnja.
Zagrijavanje za Festival, tzv. Knjiga za van 2.0, održat će se 14. svibnja na Marulićevom trgu od 15 do 18 sati. Za sudjelovanje su nužni dekica i knjiga.
Sam Festival otvara se 29. svibnja u Laubi. Cijeli program može se pronaći na web stranicama Festivala.
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 4 chika unigwe 05.07.2017.

'Engleski jezik zatire pluralnost afričkih kultura'

Razgovarali smo s Chikom Unigwe, nagrađivanom nigerijsko-belgijskom književnicom koja živi i radi u SAD-u.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 3 blassim 13.06.2017.

'Čistoća umjetnosti je laž'

Razgovarali smo s iračkim piscem Hassanom Blasimom, gostom Festivala europske kratke priče i autorom knjige 'Irački Krist i druge priče'.

Piše: Neven Svilar

Video
Homepage dbc 11.06.2017.

VIDEO: DBC Pierre u Booksi

U Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe' gostovao je nagrađivani australsko-britanski književnik.

Piše: Tomislav Augustinčić

Video
Homepage chika 11.06.2017.

VIDEO: Chika Unigwe u Booksi

U Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe' gostovala je nigerijsko-belgijska književnica.

Piše: Dinko Kreho

Intervju
Homepage 18768526 1323491674353944 7348951488370778726 o 04.06.2017.

'O kolonijalnom nasilju učila sam putem književnosti'

Nigerijsko-belgijska književnica Chika Unigwe gostovala je u Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe'.

Piše: Dinko Kreho

Intervju
Homepage dbc pierre 02.06.2017.

'Književnost je posljednji prostor kršenja tabua'

U Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe' gostovao je nagrađivani britanski pisac DBC Pierre.

Piše: Tomislav Augustinčić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu