Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dječje opsesije i unosni angažmani

Large 627
Ponedjeljak
21.01.2008.

U zadnje vrijeme svjedočimo trendu koji je zapravo jedan vid komercijalizacije književnog rada. Riječ je o praksi zapošljavanja pisaca na mjestu scenarista stripova koju zadnjih par godina upražnjavaju dva najveća izdavača stripova – Marvel i DC Comics, a čime su se odnedavna počeli baviti i manji izdavači. U ulozi pisaca saga o superherojima do danas su se našli raznorazni celebrityji, štovatelji devete umjetnosti poput redatelja Kevina Smitha (Trgovci) i Richarda Donnera (Smrtonosno oružje, Goonies), a trenutni je trend zapošljavanje pisaca.

Majstoru modernog horora Stephenu Kingu nedavno je u Marvelovoj ediciji izašla prva u nizu adaptacija septologije The Dark Tower /naslovna/, a književnik je najavio da za taj serijal stripova planira napisati i originalni sadržaj. Britanac Ian Rankin je, za razliku od Kinga, odabrao već postojeću DC-ovu priču o privatnom detektivu Johnu Constantinu koji se prvi put pojavljuje 1980. u Mooreovom stripu Swamp Thing da bi 1988. dobio vlastiti strip, a godinu dana poslije i hollywoodsku ekranizaciju s Keanu Reevesom i Rachel Weisz. Ako će Rankinov Hellblazer, kojeg je dotični kao klinac obožavao, biti upola uspješan kao njegovi romani o Inspektoru Rebusu DC-ovci su napravili sjajan posao.

Književnici na ovakve gaže poprilično dobro reagiraju jer su i sami kao djeca gutali stripove, no u procesu prebacivanja romana na tablu, znaju se i dobro pomučiti. Uglavnom se žale da im je strip čudan jer ne pripovijeda nego prikazuje. Rankin je to opisao riječima: "Uživam u tom procesu, no teško mi je toliko vizualno razmišljati. Uglavnom ilustratorima pišem upute kakvi su likovi, što imaju na sebi, gdje stoje, odakle gledaju... I tako za svaku sličicu, a sve to zapravo stoji na putu samom pripovijedanju."

The Escapist

Možda najzgodnija priča o književniku u svijetu stripova je ona književnika Michaela Chabona kojemu je 2004. izdavač Dark Horse izdao par stripova čiji je glavni lik The Escapist pobjegao sa stranica Chabonovog Pulitzerom ovjenčanog romana Čudesne avanture Kavaliera & Claya. Na tom se polju okušao i Chabonov prijatelj Jonathan Lethem, također strastveni gutač stripova. Krajem prošle godine za Marvel je objavio prvi od planiranih 10 nastavaka stripa iz 1975. Omega the Unknown koje izrijekom spominje i u svojem najuspjelijem romanu Tvrđava samoće.

Dok neki književnici tek započinju pisati za strip, drugi već objavljuju antologije. Povod ovom tekstu je najavljeno objavljivanje grafičke novele (što je drugo ime za ozbiljniji strip) o superheroini s drugog planeta koja se odaziva na ime Wonder Woman, a na Zemlji djeluje pod imenom Diana Prince. U tvrdo uvezenoj zbirci Love and Murder koja izlazi početkom veljače okupljeni su stripovi o Čudesnoj Ženi koje je tijekom 2007. pisala američka književnica Jodi Picoult, koju naši čitatelji vjerojatno poznaju preko romana Priča o ljubavi.



Ljubav između književnika i stripaša pokazuje se i u obrnutom smjeru. Još jedan kuriozitet vezan uz strip i književnost je najavljeno objavljivanje prve mange napravljene prema opusu Williama Shakespearea. John Wiley & Sons sljedećeg će mjeseca objaviti mangolike grafičke novele koje predstavljaju najbitnija bardova djela (Hamlet, Julije Cezar, Macbeth i Romeo i Julija). Stripove je osmislio profesor književnosti na Njujorškom sveučilištu Adam Sexton, a ilustrirali su ih studenti Škole za vizualnu umjetnost u NY-u. Više o tome - ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu