Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Coelho: 'Uliks' je budalaština!

Large coelho
Ponedjeljak
13.08.2012.

Razlika između popularne i kanonske književnosti nigdje nije toliko jasno izražena kao kod usporedbe brazilskog pisca Paula Coelha i irskog pisca Jamesa Joycea.

Coelho je prodao više od 115 milijuna primjeraka svojih romana, ali je iznimno omražen među književnim kritičarima i akademicima. James Joyce je također prilično popularan lik, mada je ta popularnost u velikom nesrazmjeru s brojem ljudi koji su uistinu pročitali njegove teško prohodne romane Uliks i Finneganovo bdijenje.

Čitatelji koji vole Coelha uglavnom zaziru od Joycea. Čitatelji koji vole Joycea poprijeko gledaju na Coelha.

'Sukob' između obožavatelja dvojice autora dodatno je potenciran nedavnim Coelhovim komentarima. Govoreći o književnosti, Coelho je rekao kako mnogi pisci griješe jer se fokusiraju na formu, a ne na sadržaj. Primjer takve 'greške' je Joyceov Uliks koji je, kaže Coelho, "Čisti stil. Tu nema ničega. Sve je ogoljeno. Uliks je budalaština."

Radi li se o Coelhovom iskrenom mišljenju? Ili je lukavi pisac svojim komentarima pokušao pridobiti ciljanu publiku? Ili oboje? Bilo kako bilo, njegov komentar samo je razljutio publiku koja ga mrzi, a razveselio publiku koja ga ionako već voli.

izvor: B92
foto: nrkbeta

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu