Page arrow

Booker odlazi Paulu Beattyju

Large paul beatty Paul Beatty / © All rights reserved by TheManBookerPrizes
Utorak
25.10.2016.
Ovogodišnja nagrada Man Booker za najbolji roman napisan na engleskom jeziku odlazi američkom piscu Paulu Beattyju za roman The Sellout.
Beattyjev roman je satira o američkoj (anti)rasističkoj politici. Glavni lik je crnac koji želi ponovo legalizirati ropstvo i segregaciju.
Amanda Foreman, predsjednica žirija, obrazložila je jednoglasnu odluku žirija: "Beattyjev roman uspijeva odbaciti svaki društveni tabu i politički korektne nijanse, svaku svetu kravu. Istovremeno nas nasmijava i izaziva nelagodu. To je jedna od rijetkih uspješnih satira o vrlo osjetljivoj temi američkog društva, napisana s divljom oštrinom kakvu nisam vidjela od Swifta i Twaina."
Foreman je dodala da je riječ o "romanu našeg doba" u kontekstu američkog pokreta Black Lives Matter
Beatty je vrlo emotivno doživio pobjedu. Naveo je da mu Booker mnogo znači i da mu je pisanje "dalo život". Za nagradu će dobiti 50.000 funti. 
Paul Beatty je prvi američki dobitnik ove britanske nagrade. Američki romani ulaze u konkurenciju za nagradu tek od 2014. godine. 
Osim Beattyja, u finalu su bili Deborah Levy (Hot Milk), Graeme Macrae Burnet (His Bloody Project), Ottessa Moshfegh (Eileen), David Szalay (All That Man Is) i Madeleine Thien (Do Not Say We Have Nothing).
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu