Srijeda
26.10.2016.

Booker odlazi Paulu Beattyju




Extra_large_paul_beatty
Paul Beatty / © All rights reserved by TheManBookerPrizes
A+ A-
Ovogodišnja nagrada Man Booker za najbolji roman napisan na engleskom jeziku odlazi američkom piscu Paulu Beattyju za roman The Sellout.
 
Beattyjev roman je satira o američkoj (anti)rasističkoj politici. Glavni lik je crnac koji želi ponovo legalizirati ropstvo i segregaciju.
 
Amanda Foreman, predsjednica žirija, obrazložila je jednoglasnu odluku žirija: "Beattyjev roman uspijeva odbaciti svaki društveni tabu i politički korektne nijanse, svaku svetu kravu. Istovremeno nas nasmijava i izaziva nelagodu. To je jedna od rijetkih uspješnih satira o vrlo osjetljivoj temi američkog društva, napisana s divljom oštrinom kakvu nisam vidjela od Swifta i Twaina."
 
Foreman je dodala da je riječ o "romanu našeg doba" u kontekstu američkog pokreta Black Lives Matter
 
Beatty je vrlo emotivno doživio pobjedu. Naveo je da mu Booker mnogo znači i da mu je pisanje "dalo život". Za nagradu će dobiti 50.000 funti. 
 
Paul Beatty je prvi američki dobitnik ove britanske nagrade. Američki romani ulaze u konkurenciju za nagradu tek od 2014. godine. 
 
Osim Beattyja, u finalu su bili Deborah Levy (Hot Milk), Graeme Macrae Burnet (His Bloody Project), Ottessa Moshfegh (Eileen), David Szalay (All That Man Is) i Madeleine Thien (Do Not Say We Have Nothing).
POVRATAK NA VRH STRANICE