Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Booker odlazi Marlonu Jamesu

Large jamajka Foto: Kingston, Jamajka (BBC)
Utorak
13.10.2015.

Ovogodišnji Man Booker za najbolji roman napisan na engleskom jeziku prvi put odlazi na Jamajku. Dobitnik nagrade je Marlon James za roman A Brief History of Seven Killings.

Zaplet Jamesovog romana gradi se oko sedam potencijalnih atentatora na Boba Marleya, a radnja se odvija tijekom burnih i nasilnih sedamdesetih godina na Jamajci, osamdesetih godina u toku crack-ratova u New Yorku, te konačno, devedesete godine, opet na Jamajci.

Predsjednik žirija Michael Wood opisao je Jamesov roman kao "krimić koji odlazi iznad svijeta kriminala i vodi nas duboko u recentnu povijest o kojoj premalo znamo. Roman se kreće nevjerojatnim tempom i bit će viđen kao klasik našeg doba."

U našem pregledu Bookerovih finalista, kritičarka Nađa Bobičić također je izdvojila ovaj roman: "Angažovanost Jamesovog trećeg romana u skladu je sa naratološkom kompleksnošću, jer se društveni sistem prikazuje iz uglova različitih aktera. Glas dobijaju i pripadnici i pripadnice višestruko marginalizovanih grupa – kako prostorno, tako i klasno – poput likova iz geta i iz kriminalnog miljea. (...) Iako polazi od lokalnog, James daje kritiku koja je aktuelna i globalno, tako da A Brief History of Seven Killings svakako može biti zanimljiv i u našem političkom kontekstu."

James će dobiti 50.000 funti nagrade, a može očekivati i dramatičan rast prodaje i prijevoda. Nadamo se da će njegov roman epskih razmjera doći i na naše jezike. 

Naposljetku, valja dodati i da je ovo prvi Booker dodijeljen nezavisnoj izdavačkoj kući. Riječ je o nakladniku Oneworld Publications.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu