Page arrow

Bob Dylan dobio Nobela

Large dylan Foto: Paul Townsend / Flickr
Srijeda
12.10.2016.
Švedska Akademija svake nam godine pripremi novo iznenađenje. Unatoč čvrstoj kladioničarskoj vjeri u Harukija Murakamija, unatoč mnoštvu obožavatelja koji ističu Philipa Rotha, unatoč stručnjacima koji već godinama ponavljaju da je red došao na afričke pisce, unatoč desecima 'sigurnih kandidata', Akademija uvijek iz rukava izvuče neko jedanaesto ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost
Ove su godine mnogi rekli da će Nobel za književnost otići u SAD, prvi put od 1993. kada je nagrađena Toni Morrison. Tako se i dogodilo. No, umjesto favoriziranih Philipa Rotha, Joyce Carol Oates, Thomasa Pynchona ili Dona DeLilla, nagrada je naposljetku otišla američkom kantautoru - Bobu Dylanu.
Bob Dylan je svjetski poznato i priznato ime u tradiciji američke glazbe. Što se knjiga tiče, objavio je zbirku pjesama u prozi Tarantula (Šareni dućan), prvi dio svojih memoara Chronicles, nekoliko knjiga s tekstovima iz svojih pjesama i nekoliko knjiga o umjetnosti. 
Akademija je u kratkom službenom obrazloženju navela da se "Nobelova nagrada dodjeljuje Bobu Dylanu jer je stvorio nove poetične izraze unutar velike tradicije američkih pjesama". To znači dvije stvari: da se Dylan nagrađuje za rad na tekstovima svojih pjesama i da Akademija u obzir uzima tradiciju američke glazbe. 
Ova zanimljiva odluka time ne samo što nagrađuje Boba Dylana, nego i pokušava proširiti uvriježeno viđenje književnosti kao čiste i homogene umjetnosti - i tekst namijenjen glazbenom djelu može biti književnost dostojna Nobela. 

Zaslužuju li glazbenici Nobela? Zaslužuju li je više od 'klasičnih' pisaca? I ako da, zaslužuje li je od svih kantautora baš Bob Dylan? U svakom slučaju, ova neobična odluka sigurno će još jednom dovesti do velikih prijepora. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu