Ponedjeljak
17.07.2017.

Svi na Urlaub!
Extra_large_urlaub
foto: JJ / Flickr
A+ A-

Najednom je jako zafriškalo i Ana je iz haljinice boje fuksije uskočila u duge rukave. Nitko ne želi navući hunjavicu prije odlaska na godišnji odmor! Nadstojnik Lućano još uvijek nije odlučio kojeg će točno dana zakračunati vrata kombinata i poslati ljudstvo na Urlaub. Kao čovjek nemirna i radišna duha najradije bi ukinuo kolektivni godišnji, ali tako je već desetljećima i nije baš pametno rušiti tradiciju. Dirni im u svetinju i od krotke janjadi djelatnici bi se istog trena pretvorili u vukodlake. Čim se pojavi prvi kukurijek u vrtu, svi počnu pričati o godišnjem, kuju planove i sanjare o bajkovitim destinacijama.

No, planovi su jedno, a surova stvarnost nešto potpuno drugo. Neki će se možda fakat i odmoriti i uhvatiti lijepu boju, ali zapravo će većina djelatnika na godišnjem spojiti ugodno s korisnim. A evo i nekih mjesta na kugli zemaljskoj gdje će tijekom kolovoza boraviti kotačići literarne ubožnice Booksa:

Mateja će ovog ljeta u Češku, posjetit će Liberečki kraj gdje će se priključiti ekspediciji čeških pustolova i krenuti tragom legende o vilinskim bićima koja navodno već stoljećima žive na ovom području, pišu pjesme i igraju hokej. Većina tih bića zovu se Zuzana, ali nitko još nije uspio dokazati njihovo postojanje. Držimo fige našoj Mateji, možda se baš njoj posreći!

Posljednjih par sezona Ana se odala ronjenju i podvodnom ribolovu. U omiškom akvatoriju usavršiti će tehniku šuljanja i prišuljavanja raznim morskim bićima. U prvom redu želja joj je naučiti kako se prišuljati gnjevnom omiškom oktopusu, te ga proburaziti harpunom što uopće nije lako. Dio odmora provest će, dakako, i uz dobro štivo. U boršu je već pospremila djela Senka Karuze i Kristiana Novaka.

Damjan je jedini član kombinata koji ove godine nije morao razbijati glavu gdje će. Još prije tri tjedna odvezen je u Banju Koviljaču. U poznatom lječilištu proći će brojne tretmane i, nadamo se iskreno, naučiti kako se nositi s velikim, značajnim književnim djelima i možda se jednom za svagda lišiti ambicije da i sam napiše veliki američki roman. Zdravlje je ipak najvažnije!

Život nisu samo avanture. Dunja Draguljče napokon je to shvatila i ovo ljeto provest će u Belišću, u krugu obitelji i prijatelja. Naučit će raditi makovnjaču i druge slastice, ići će s prijateljima na Dravu, peći kukuruz, čitati Rilkea i možda, zašto ne, početi razmišljati o uplovljavanju u bračnu luku. Možda ne baš ove godine, ali jednog dana čovjek mora okačiti bubnjeve o klin.

André je došao u Booksu na mjesto pomoćnog redara, a igrom slučaja počeo je obavljati raznorazne špijunske zadaće za Nadstojnika. Nije se baš proslavio, ali taj špijunski zanat nekako mu se uvukao pod kožu, pa će dobar dio godišnjeg o trošku kombinata provesti na Korčuli u ljetnoj školi za literarne špijune gdje će naučiti vještine vrhunskog prerušavanja i svladavanja različitih narječja.

Pažljivom analizom književnih kritika objavljenih na booksa.hr u posljednjem kvartalu uočeno je kako Booksina mlada nada, Ivan T., ima preblagu ruku. Gotovo u svakoj knjizi pronašao je nekaj dobro i pozitivno. Mladac mora očvrsnuti, zaključeno je, pa će umjesto na godišnji odmor biti poslan u zloglasni Centar za obuku književnih kritičara koji se nalazi negdje na Velebitu. Međunarodna ekipa instruktora za svega tri tjedna ubit će svaki trag milosrđa u polaznicima. Navodno samo 6% mladih kritičara uspije izdržati surovi trenažni proces. Nadajmo se da će Ivan T. biti među njima!

Na koncu, i Nadstojnik se mora odmoriti, ta i on je samo čovjek. Dakako, pravi Nadstojnik ne može si priuštiti stopostotno puštanje mozga na pašu, jer na njemu su sve najveće brige i zadaće. Godišnji odmor Nadstojnik Lućano provest će dijelom na Kanarima, a dijelom u Cancunu i ne bi on sam možda ni išao, ali radi mira u kući mora. Zaručnica Yvette, inače vlasnica lanca plesnih škola po Hrvatskoj i Sloveniji, sve je uredila i tako ga jadnog stjerala u kut. Zaslužuješ odmor, bjeloputi čovječe, rekla je, i Nadstojnik nije imao kamo.

Nema Booksa noge, pa da će negdje pobjeći. Bit će na istom mjestu, u srcu Districta!

***

F.B., 14. srpnja 2017., Zagreb

POVRATAK NA VRH STRANICE