Petak
06.04.2012.

Do posljednjeg sloja - u bespuću Himalaje
A+ A-

Putovanja uglavnom počinju uzbuđeno i s ushićenjem, ali ne završavaju uvijek na očekivani način. Koji put nenadana zbivanja na putovanjima poremete sve zamisli i očekivanja. Posljedice osjećaju ne samo neposredni sudionici zbivanja nego i mnogi drugi sudbinski vezani pojedinci ili slučajno zatečeni prolaznici.

Tako je hrvatske planinare Veljka Šuška i Kalmana Žihu 1982. godine na putovanju u Nepalu zadesila nesreća pri silasku s himalajskog vrha Pisang Peaka. Sve se promijenilo u trenu. Veljko Šušak je teže ozlijeđen i nije preživio pad a Kalman Žiha je preživio s teškim posljedicama.

Dvadeset godina nakon tragičnog događaja zapisao je sjećanja da ih spasi od zaborava, ili što je još gore, kako kaže, od pretjerivanja. 

'Tekst je nastao u vrijeme kad sam shvatio da mi blijede sjećanja na događaj koji je meni, a i drugima promijenio mnogo toga od životnih planova. Autentičan je u onoj mjeri koliko pojedinac može subjektivno prepričati zbiljnost u skladu sa svojim skromnim spisateljskim iskustvom. Želio sam prenijeti osjećaj snage preživljavanja kao podsjetnik na naše naslijeđe u borbi za opstanak.' (Kalman Žiha)

Knjiga Do posljednjeg sloja - u bespuću Himalaje nije dostupna u knjižarama. Možete je nabaviti na tookbook.com ili na eknjizara.vip.hr

Fotografija: 'Tibetan Image', Eric Kuszewski

 

POVRATAK NA VRH STRANICE