Četvrtak
12.07.2018.

Zvala sam se Ljerka
A+ A-
Zbirke kratkih priča Zvala sam se Ljerka Jadranke Ivandić Zimić crnohumorna je knjiga pripovjedaka u kojoj autorica vješto izrađuje i povezuje sličice jakih povijesnih momenata u Bosni i Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća trudeći se prikazati raznovrsne oblike ideoloških zastranjivanja koji rezultiraju tragičnim životnim pričama onih socijalno i klasno najnižih, a time i široj recepciji naprepoznatljivijih. Pri tom nerijetki melodramatski trenuci, postavljeni u funkciji izazivanje empatije u čitateljstva, ne doimlju se suviše patetično jer autorica ne izbjegava prostorno i socijalno bojanje diskursa likova koji se upražnjuje katkada i u psovci.
 
Tako da je u njezinoj prozi zapravo motivsko polazište vezano za jednakost, pomirenje, ekumenizam svih različitosti pronalažljivih i danas na nama blizom i poznatom dijelu brdovitog Balkana. Upravo će u ovakvoj vrsti teksta vrlo jasno doći do izražaja nacionalne aspiracije, kolektivni mitovi i etičke dileme zajednice koje nezaustavljeno obitavaju na našim prostorima par stoljeća. A sve je to u inteligentno sročeno, pristupačno i primamljivo knjizi Jadranke Ivandić Zimić. Autorica zapravo inzistira na analogijama između prošlosti i sadašnjosti te tako upozorava na zakonomjernost i reverzibilnost povijesnih procesa. I to ne intelektualistički namrgođeno, već inteligentno zaigrano.
 
Ivan Trojan
POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!