Utorak
27.11.2018.

Ovo tijelo nije kuća
A+ A-

Antologija suvremene književnosti Magreba Ovo tijelo nije kuća po prvi put hrvatskim čitateljima predstavlja autorice i autore Maroka, Alžira, Tunisa i Libije čije je književno stvaralaštvo odavno prešlo granice njihovih zemalja. Nastala je u okviru Booksine Revije malih književnosti koja već 14 godina hrvatskoj publici sustavno predstavlja književne glasove nepravedno zanemarene u domaćem izdavaštvu.

"Odabir kanonskih pisaca i onih koji to tek postaju ukazuje na bogat raspon književnih glasova koji čine sjevernoafričku književnu scenu. Napravili smo sve kako bi bili zastupljeni književnici iz različitih povijesnih i književnih generacija. (...) Lakoća kojom se pisci iz Magreba kreću unutar žanrova i između njih pokazuje kako suvremena književnost dovodi u pitanje postojeće pristupe usmjerene na žanrove i forme. Političko rezonira u ovim tekstovima, ali preuzima različite oblike i itinerare. Ono funkcionira kao prvi grijeh koji prožima sadašnjost, ali i kao katalizator koji nas izaziva da zamislimo budućnost." 
(iz predgovora selektorice Zeine G. Halabi)

Zastupljene autorice i autori: Ibrahim Al-Koni, Mohammed Berrada, Abderrazak Boukebba, Kholoud Elfallah, Abdelatif Laabi, Laila Lalami, Chokri Mabkhout, Bachir Mefti, Samira Negrouche, Kamal Riahi, Lamis Saidi i Habib Selmi

Prevoditeljice: Miljenka Buljević (engleski), Antonia de Castro Burica (arapski), Anita Ćosić (arapski), Željka Somun (francuski), Mirna Šimat (francuski)

Uredili: Miljenka Buljević i Luka Ostojić

POVRATAK NA VRH STRANICE
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.