Srijeda
18.03.2020.

Revija malih književnosti: Egipat (2019)
Extra_large_79097241_2554270164609416_9183203960809324544_o
Foto: Ivan Buvinić
A+ A-


Booksina jubilarna 15. Revija malih književnosti, održana od 28.11. do 5.12.2019., bila je posvećena suvremenoj književnosti Egipta. U sklopu Revije objavili smo antologiju suvremene egipatske književnosti naslova Naše trube izazvale su tišinu, za koju je selekciju autora, kao i prethodne dvije godine napravila Zeina Halabi, koja u uvodnom tekstu u antologiju piše: "Bez obzira na značajne razlike među čitateljima odabranih pisaca i nacionalnoj ili globalnoj cirkulaciji njihovih djela, svaki od njih govori glasom toliko jedinstvenim, a istovremeno toliko karakterističnim za književne struje u egipatskoj književnosti danas." Čitav Zeinin uvodni tekst pročitajte na linku.

U antologiju su uvršteni sljedeći suvremeni egipatski pisci i spisateljice, pjesnici i pjesnikinje: Sonallah Ibrahim, Ahmed Naji, Nael el-Toukhi, Mohammad RabieIman Mersal, Yasser Abdel Latif, Ahdaf Soueif, Miral al-TahawyMansoura Ez-Eldin te Youssef Rakha, a na Reviji malih književnosti u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku ugostili smo Naela el-Toukhija, Yassera Abdela Latifa i Mansouru Ez-Eldin.

Snimku gostovanja Naela el-Toukhija i Mansoure Ez-Eldin u Booksi pogledajte na linku, a razgovor Yassera Abdela Latifa i Ahmeda Refaata, filmskog teoretičara i selektora filmskog programa Revije, pogledajte na ovom linku.

Dosad objavljeni tekstovi iz antologije Naše trube izazvale su tišinu:

Zeina HalabiPukotine između običnog i fantastičnog (uvodni tekst)

Mansoura Ez-Eldin, Tvrđava sunca

Mansoura Ez-Eldin, Načinjen od drva i halucinacija 

Yasser Abdel Latif, Anđeoska strast

Nael el-Toukhi, Izlaz

Iman MersalTamni hodnik za satove plesa

Miral Al-TahawyBrooklyn Heights.

Sonallah Ibrahim, Komisija.

Ostatak tekstova bit će objavljen narednih dana.

Prema tekstovima Mansoure Ez-Eldin učenice Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci snimile su video kritiku, a prema tekstu Yassera Abdela Latifa učenice Gimnazije Antuna Gustava Matoša snimile su nekoliko videa na linku.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.