Petak
19.06.2009.

Saška Rojc




A+ A-

ogledalo s golom saškom

znaš li razliku između ogledati se i zrcaliti se, saška? ti se ogledaš, tvoj odraz se zrcali.
u ogledalu ne vidiš vrh svoje glave ni stopala od gležnja. stojiš u hodniku dok ne pomodriš od hladnoće.
nokti su ti ljubičasti. grudi ti izgledaju  kao da ih je netko prišio na torzo. to je zbog dječačkog lica. ispod pupka si obrijana i vidi ti se klitoris. tvoje oči zbunjeno gledaju. ramena su ti opuštena. kroz tanku kožu se naziru žile. saška zašto plačeš u ogledalu, što će reći ljudi?


šalica mlijeka sa očima na dnu 

ako popijem ovo mlijeko do kraja, vidjet ću oči koje me gledaju sa dna porculanske šalice. to su jako velike mliječne oči. kafene.  imaju jako duge trepavice. zato mi nekad dlaka pliva u mlijeku.


saška na obiteljskoj fotografiji

pokraj spomenika koji je bio dio obitelji, brončane biste babinog brata po kojem se zvala osnovna škola, saška viri iza očeve noge. ona se jedina ne smije. sad je taj spomenik postao palma. nagovarala je oca da se idu slikati kraj palme. svi, obiteljski. nije se nasmijao. rekao je: pička im materina.  


odraz u plavoj karoseriji

široka glava razvučenih usta razvučenih  kineskih očiju velikih nosnica izlazi iz malih kratkih nogu. najsmješnije su patuljaste ručice koje se klatare. brat je manji, pa je još smješniji. najluđe je kad se mami i tati smanje noge. tjeraju nas u auto ljutito, a noge su im smiješne. 


šminkanje u retrovizoru 1

zašto me zovu monkey face?  ja želim biti pretty face.


viđenje prvog ljubavnika

u tome sjećanju ona mu prilazi odostraga, njene kruškolike sisice diraju ga po leđima. njene dlačice bockaju ga po stražnjici. ona zavlači ruku između njegovih bedara i drži ga za jaja. on se ne može pomaknuti od straha i od užitka.
prvi put je ušao u sašku četiri mjeseca kasnije. nije krvarila.
ostavila ga je radi nekog starog pomorca.

izlozi s gospođicom koja korača

kroz proljetno- ljetnu kolekciju korača gospođica rojc. ona danas ide prvi put na posao u maminom svijetlo žutom kostimu- ono što nazivamo klasikom često je demode. cipele crne imaju široke potpetice. rojc u njima gazi široko i sigurno. hlače su pištoljke. gazi brzo. mrzi taj posao.  


rojc u prozoru autobusa

neka je cura naslonila glavu na zamazano staklo autobusa u koloni. ona spava. svako malo joj glava klone. ona se trgne. priljubi obraz uz staklo pa opet. na prljavom staklu kraj njenih usana mali je vlažni oblačić. kad glava klizne pobriše ga kosom.


viđenje lorenca b., kapetana duge plovidbe

imala je mršava dječja bedra i prćaste guzičice. volio sam žene s jakim listovima i za glavu više od sebe, ali na nju tako krhku, stalno mi se dizao. kad bi bila ljuta i ne bi mi dala, cvilio sam iza njenih leđa kao pas. mišice i bedra bili su joj modri od mojih stisaka. pripijala se uz mene noću poput djeteta i njuškala me. prvu godinu jebali smo se tri puta dnevno. kasnije sam joj postao pregrub. varala me s prijateljicom. 


šminkanje u retrovizoru 2

najbolji je retrovizor od kombija. paše po visini i kad uguram glavu mogu vidjeti i nešto više od usta. usta su mi velika i ispupčena. zato me zovu monkey face. neki kažu da im je to na ženama seksi. mogu razumjeti, jer i meni je seksi kad žena ima usta kao patka, a nosnice kao bik. Samo malene.


prijateljičino viđenje   

jednom mi je rekla da legnem kraj nje u krevet. uvukla sam ruku u njene gaćice. ona je mirno ležala kao da nisu njena posla. cimer je tipkao nešto za kuhinjskim stolom. naša soba je bila odijeljena samo smeđim zastorom. kad bi on prestao kucati po mašini prestala bi kucati i naša srca u postelji. čulo se isprekidano disanje u tami. saška je tu scenu ukrala iz nekog fassbinderovog filma.  


slika s vozačke dozvole aleksandre rojc

bilo je bolje dok su glave u dokumentima bile u manjem formatu.
kad ti istekne iskaznica imat ćeš šezdeset i pet godina. stvarno će bit zanimljivo kad te zaustavi policija. možda ćeš i kao bakica nosit irokezu i pirs u nosu da te prepoznaju. stvarno će bit zanimljivo kad te zaustavi policija dok se u starom genšeru vraćaš iz onoga što na jugu zovu provišta a na sjeveru špeceraj.   


odraz na mramornoj ploči grobnice

u ruci joj je stara krpa. saška glanca nadgrobnu ploču. crni je mramor suncem obasjan. zdrava je i jedra na okrugloj fotografiji. saška je pogledava. mramor blista. bila bi zadovoljna, mama.


geine oči s golom saškom

saška tvoje je tijelo rog obilja. ti si se sva rasula po tom krevetu. gea je mala, neće moći pojesti do kraja. sva si od kose. usne su ti natekle. u udubinu kraj ključne kosti skupljaju ti se kapljice znoja. vide ti se zubi kad se smiješ. u smijehu hvataš usnama geinu smeđu bradavicu. kad digneš oči vidiš se u zelenom vrtlogu. to gea vrtloži. možda je ona tvoja zemlja.


a što je reklo more

da su ti ruke velike. da ti je lice rasplinuto. meko. bijelo. uljasto. da je šteta što si gvaš a ne akvarel. da se možeš pomicati valovito. i titrati


gein crtež ugljenom

glava je saškina nasmijana. oči se smiju. uši se smiju. brkovi se smiju. saška je maška.
nasmijana mačka sijamka. jedno joj je uho gricnuo štakor i rep joj se malo ofucao, al po držanju se vidi da je iz bolje kuće. 


a što je rekla pjesma

da se u njoj možeš zrcaliti, a ne samo ogledati. da nisi jedina. da si jedina. neka nevidljiva ruka te narisala. stanuješ u riječima. a one u tebi. ne zna se kome je tješnje. revna čitateljice, pazi gdje useljavaš.


 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.