Petak
27.05.2011.

Etgar Keret
A+ A-

foto: Moshe Shai

Za vašu su najnoviju zbirku kratkih priča Iznenada netko pokuca, koja je upravo objavljena u Hrvatskoj, kritičari rekli da u njoj gotovo da i nema 'izraelnosti', štogod to značilo. Komentirajući opasku da se u Kuranu uopće ne spominju deve, Borges je tvrdio da je upravo odsutnost deva dovoljan dokaz da se radi o arapskome djelu. Što bi pisci trebali – zajahati deve ili ne?
Mislim da su specifičnosti bilo kojeg društva tu uvijek u drugom planu. Kad se Eskim ujutro probudi, on ne razmišlja o igluima i snijegu, već se pita zašto ga njegova žena više ne voli.

Vaša je filmografija zaista impresivna, pišete scenarije i režirate, brojni su filmovi snimljeni prema vašim pričama.
Trenutno radite i na omnibusu Jerusalem, I love you.

Kako napreduje taj projekt?  
Tek je na početku. Bilo mi je teško postati dijelom toga, jer sam ja iz Tel Aviva, a Tel Aviv i Jeruzalem su poput materije i antimaterije. Na kraju sam pisao upravo o tome – poteškoćama koje imam u interakciji s tim gradom.

O kratkoći kratke priče - o čemu govorimo kad govorimo o kratkoj priči?
Prava kratka priča po mnogočemu nalikuje snu – polazi od nagona. A vaš je onda zadatak ukrotiti iracionalnu srž tog djela. Prava kratka priča bliža je pisanju poezije ili sanjanju nego novelističkoj prozi.

FEKP?
Na festivalu sam bio 2008. godine i divno sam se proveo. Čitav festival počiva na ljubavi prema kratkoj priči i pozitivnim vibracijama. Jedan je od mojih omiljenih festivala na svijetu. Na njemu sam upoznao mnogo dobrih pisaca, no najdraža mi je 'nagrada' bila što sam se napokon našao licem u lice sa sjajnim Arnonom Grunbergom.

Lektira?
Loš sam s lektirama. Reći ću samo da je najveći utjecaj na mene imao Kafka. Trenutno čitam kratku priču Romana Simića (sviđa mi se), ali nisam siguran smijemo li to napisati.

***

Etgar Keret (Izrael) rođen je u Tel Avivu 1967. i jedan je od najpopularnijih izraelskih književnika današnjice. Osim što su bestseleri u Izraelu, njegove knjige osvojile su najuglednija međunarodna priznanja i prevedene su na 29 jezika u 34 zemlje svijeta. Keret je ostvario zapaženu međunarodnu karijeru i kao filmski redatelj: njegov film "Skin Deep" osvojio je prve nagrade na više međunarodnih filmskih festivala i dobio izraelskog Oscara, a za film "Meduze" Keret je 2007. osvojio nagradu Camera d’Or filmskog festivala u Cannesu. Godine 2010. dodijeljena mu je francuska titula Chevalier des Arts et des Lettres. Predavač je na Sveučilištu Ben-Gurion u Negevu. U Hrvatskoj su mu objavljene zbirke priča "8% ni od čega" i "Iznenada netko pokuca".
 

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.