Ponedjeljak
11.02.2019.

Pogled
Extra_large_violence-against-women-1169348_960_720
A+ A-

Sve je naučila tiho raditi. Tiho se kretati, disati, postojati... da ga nečim slučajno ne uznemiri. Naučila je i tiho se bojati zvuka njegovih koraka koji se približavaju. Njezino je tijelo dobro poznavalo te teške cipele.

Najviše se bojala njegovog pogleda. Na udarce, guranje, gaženje i galamu već se je naviknula, ali taj pogled... Sve je iz njega čitala i sve je mogla predvidjeti. Nije se mijenjao već godinama. Zapravo, ne može dokučiti trenutak kad se blagost i toplina iz njega pretvorila u okrutnost i bešćutnost. Što ga je to toliko promijenilo? Tko ga je toliko povrijedio? Nije znala. Nije se usudila pitati. Nisu je boljeli udarci, najviše ju je bolio taj pogled u kojem je ljubav i dobrota usahnula. 

Kad mu se nešto ne bi svidjelo, pogled mu se zamračio, a rubovi usana bi mu zatitrali. Slijedili su udarci. Zašto mu je sve to dopuštala? Sklupčana u kutu malog stana koji je bio njezin jedini svijet, samo je čekala da sve završi, da agonija prestane. Da sve nestane.

Vrata su se s treskom otvorila i zatvorila.

"Gdje si? Gladan sam!"

"Izvoli. Dobar tek."

"Sjedni! Jedi sa mnom!"

Panično je razmišljala što učiniti. Prvi se put, otkako je njegova zarobljenica u svijetu demona i tame, događa ovakva situacija. Ako pogriješi, znala je što slijedi. Do sada je uvijek prihvaćala i bez pogovora izvršavala njegove naredbe, ali sjesti i jesti s njim?

"Ne želim", rekla je gledajući ga ravno u oči. Prvi put bezrazložno hrabra, prkosna i bez razmišljanja o posljedicama. Odlučila je srušiti svoj dio svijeta satkan od straha, stida, patnje i bespomoćnosti. Zar je to život vrijedan življenja?

U njegovim je očima najprije prepoznala zloduhe bijesa, gnjeva i okrutnosti. Zatim je u njima vidjela čuđenje i nevjericu. Čekala je reakciju s nadom da će se napokon sjetiti prepoznati dobro i zlo, da će moći obuzdati poriv da je iznova muči i mrcvari, da će obuzdati čudovište koje postaje u afektu.

Taj se kadar njihova života zaledio u pogledu. Pet minuta, pet sati, nije znala. Stajali su mirno i gledali se u oči. I kao da se dogodilo čudo, Trnoružica je probudila davno zaspalog princa. Oči su mu se napunile suzama.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.