Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Vošickom' nagrada Vladimir Nazor

Large untitled design  80

Detalj s naslovnice knjige.

Srijeda
12.05.2021.

Objavljeni su dobitnici nagrade Vladimir Nazor za 2020. godinu, a u području književnosti, koje je nama najinteresantnije, nagradu je dobio Marko Gregur za roman Vošicki (Hena com). 

Osim Gregura, koji je dobitnik godišnje nagrade, nagrađena je i književna teoretičarka, esejistica, pjesnikinja i prevoditeljica Dubravka Oraić Tolić, i to za životno djelo. 

Roman Vošicki romansirana je biografija Vinka Vošickog i prati život tog češkog doseljenika od dolaska u Koprivnicu 1909. pa sve do 1957. i smrti u klijeti bez struje i vode.

Vošickom je Gregur Nikoli Leskovaru rekao: ''Pojedinac kojega gaze dva režima, život koji uključuje dvije svjetske klaonice, u prvoj je izravni sudionik, u drugoj tiska materijal za partizane, zatvori, itd., da ne otkrivam previše, sve je to snažno djelovalo na mene, kovitlalo se u mojoj glavi i morao sam pisati puno i stalno, s osjećajem da bih se mogao raspasti ako stanem, kao da bi sve moglo nestati jer se njegov život nerijetko činio kao san, odnosno košmar. Bilo je opterećenje već i sasuti sve to u sebe te ga destilirati kroz promišljanje i pisanje, zamišljati kako mu je bilo živjeti i mogu mu se samo nakloniti, zahvaliti na svemu što je učinio za grad i hrvatsku kulturu, a kako je tek njemu bilo proživjeti to...''

Nagrada Vladimir Nazor dodijeljuje se najboljim umjetničkim ostvarenjima u Hrvatskoj u području književnosti, glazbe, kazališne i filmske umjetnosti, likovnih i primijenjenih umjetnosti te arhitekture i urbanizma.


Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu