Page arrow

Vidi Sever Goran za mlade pjesnike

Large vida sever
Ponedjeljak
15.03.2021.

Dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike je Vida Sever za rukopis Suho mjesto.

Na ovogodišnji natječaj za nagradu pristiglo je ukupno 69 rukopisa, a ocjenjivao ih je žiri u sastavu Ivana Bodrožić, Miroslav Kirin i Ivica Prtenjača. Osim proglašenja dobitnice, pohvaljen je i rukopis Silbe Ljutak pod naslovom Normalna raspodjela, te nenaslovljeni rukopis Marije Zrilić.

U obrazloženju odluke o dobitnici žiri navodi: ''Riječ je o urednom i promišljenom rukopisu, podijeljenom u cikluse, vidno konceptualiziranom i jezički destiliranom na tragu ponajboljih suvremenih uzora. Suho mjesto ističe se i svojom načitanošću, ali opet na tragu pjesnikinjine želje za prividnom neravnotežom, ne upliće svoja značenja prema unutarnjim kovrčama i čvorovima, jednostavno, ne komplicira s jezikom i njegovim mogućnostima, ne zatvara se, nego se gotovo dijaloški otvara spram svijeta u kojem pluta (na suhom mjestu) ili spram suputnika u tom plutanju. (...) Suho mjesto Vide Sever knjiga je obraćanja i pokušaja susreta sa smislom, jasnoćom i novim, promijenjenim poretkom. Ove su pjesme i skice i psalmi tog pokušaja, na trenutke vrlo snažni, a povremeno i djetinje krhki, poput ranice na kažiprstu koju, uz pokoju suzu, pokazujemo mami.''

Vida je prošle godine sudjelovala na Booksinoj tribini Učitavanje, a nekoliko njenih pjesama pročitajte ovdje.

Nagrada će dobitnici biti uručena 21. ožujka 2021. u Lukovdolu, čime će se obilježiti početak 58. Goranovog proljeća.

Goran za mlade pjesnike, nagrada utemeljena 1977. godine, dodjeljuje se za najbolji rukopis autora/ice do tridesete godine života, koji/a prethodno nije objavio/la pjesničku knjigu. Goran za mlade pjesnike najznačajnije je hrvatsko priznanje za mlade pjesnike/inje, a sastoji se od objave nagrađenog rukopisa u uglednoj biblioteci Novi hrvatski pjesnici, u izdanju SKUD-a Ivan Goran Kovačić.


Izvor: Goranovo proljeće

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu