Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Uskoro Festival svjetske književnosti

Large 234840501 4099702186751036 8272848741131287473 n  1
Srijeda
18.08.2021.

Bliži nam se deveto izdanje Festivala svjetske književnosti. Od 5. do 11. rujna 2021. Zagreb će na tridesetak književnih programa ugostiti više od pedeset svjetskih i domaćih književnika/ica iz čak šesnaest zemalja s tri kontinenta.

Festival će imati nekoliko fokusa - slovensku književnost, stotu obljetnicu djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu te bjelorusku književnost i njezine autore, a otvorit će ga HRT-ova emisija Sunčana strana Prisavlja 5. rujna u 20 sati.

Na već dobro poznatoj tribini Razotkrivanje gostovat će Zoran Prendin s njegovim Mongolskim pjegama, Manuel Vilas, jedan od najzanimljivijih suvremenih španjolskih autora, s romanom Ordesa, Dragan Velikić, Helena Janeczek, dobitnica najvažnije talijanske književne nagrade Strega, bjeloruska nobelovka Svetlana Aleksijevič, Slobodan Šnajder s romanom Doba mjedi, Dror Mišani, najbolji izraelski autor psiholoških trilera, Dubravko Ivaniš sa svojevrsnom autobiografijom 45, Svetislav Basara, vječni enfant terrible srpske književnosti, te omiljeni španjolski autor Javier Cercas

Okrugli stolovi i ove godine posvećeni su aktualnim temama. O bjeloruskoj književnosti i stanju u toj državi razgovarat će bjeloruski pisci u egzilu Julija Cimafijeva i Alhierd Bacharevič; o vezama ili prekinutim vezama između književnosti i demokracije, posebno u doba nakon pandemije, diskutirat će Svetlana Aleksijevič, Slavenka Drakulić i Karl-Markus Gauß; o fenomenu krša i zaštiti prirode u vremenu klimatskih promjena nešto više čut ćemo od Jana Volkera Rönerta, Ive Lučića i Judith Schalansky; o suočavanju s prošlošću kroz književnost razgovarat će Dragan Velikić, Boris Rašeta i Goran Gavranović. Na festivalu će se predstaviti i 2020. dnevnik, jedinstveni projekt koji je nastao spontano, a autorice i autori su mu Lana Bastašić, Luiza Bouharaoua, Rumena Bužarovska, Danilo Lučić, Dijana Matković i Nikola Nikolić.

Program Dvostruki portret kao i uvijek spaja hrvatske i inozemne pisce u zanimljiv dijalog. Tako će se udružiti dvije makedonske spisateljice i kratkopričašice Lidija Dimovska i Rumena Bužarovska te Korana Serdarević, Danilo Lučić i Jasmin B. Frelih, Bronja Žakelj i Maša Kolanović, Judith Schalansky i Ivan Lovrenović, Ivana Bodrožić i Pilippe Claudel te Veronika Simoniti i Nora Verde.

U programu Pisac i njegov čitatelj festival će ugostiti Borisa A. Novaka i njegova prevoditelja Božidara Brezinščaka Bagolu, koji je više tisuća njegovih stihova prepjevao na hrvatski. Sa slavnim australskim piscem Gregoryjem Davidom Robertsom na Zoomu će se susresti kritičarka Ilina Cenov, dok će Michael Martens i Miljenko Jergović razgovarati o Ivi Andriću, a Sinan Gudžević provest će nas kroz svijet putopisca i ljubitelja knjiga Karl-Markusa Gaußa.

Ovogodišnje Književne matineje moderiraju učenici XII., V. i X. zagrebačke gimnazije. U prijenosu na Hrvatskoj televiziji susrest će se s Marko Gregurom, Zoranom Ferićem i Evelinom Rudan. Kako je ove godine trideset peta godišnjica smrti Simone de Beauvoir i stota godišnjica djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu, bit će izvedena monodrama temeljena na njezinim autobiografskim tekstovima, a moći ćemo pogledati i predstavu U Kabinetu čud(ovišt)a, inspiriranu možda najvažnijom suvremenom francuskom feministicom Leïlom Slimani.

Nekoliko dana prije početka festivala otvorit će se i izložba u Galeriji Canvas na kojoj najistaknutiji hrvatski likovni umjetnici interpretiraju u svojim djelima romane, priče i poeziju gostiju festivala. 

Brojni zanimljivi domaći i svjetski gosti i mnoštvo programa - jedva čekamo!


Izvor: Magazin Fraktura

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu