Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

18. Human Rights Film Festival

Large hrff 1920x640 Izvor: HRFF.
Četvrtak
03.12.2020.

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se od 6. do 13. prosinca 2020. S obzirom na epidemiološke okolnosti, cjelokupni program ovogodišnjeg izdanja održava se online, a uključuje neke od najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova te bogat popratni program na kojem će se raspravljati o gorućim ljudskopravaškim temama.

Glavni program čini petnaest naslova, sve redom najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova, među kojima su najnoviji radovi redateljica i redatelja poput Elize Hittman, Lava Diaza, Johna Gianvita, Frederika Gerttena, Ivana Ramljaka i Mladena Kovačevića. Nekadašnje glavno kino HRFF-a, Kino Europa, ponovo je adresa za festivalske projekcije - platforma za prikazivanje filmova www.kinoeuropa.hr ugostit će cjelokupni filmski program festivala, a sve projekcije su besplatne te će biti dostupne za gledanje na području Hrvatske cijelo vrijeme trajanja festivala, bez uobičajenog dnevnog rasporeda. Koji filmovi čine glavni program saznajte ovdje.

Raznovrstan popratni program HRFF-a putem razgovora i dodatnih filmskih projekcija bavit će se različitim ljudskopravaškim temama i moći će se pratiti na Facebook stranici Human Rights Film Festivala. Popratni program odvijat će se svakodnevno po unaprijed postavljenoj satnici te će se svi zainteresirani moći uključiti u sam program ili ga pogledati nakon što je završio. U popratnom programu čekaju nas teme o položaju žena u Crkvi, pobačaju kao feminističkom događaju, radikalizaciji i solidarnom kao novom normalnom. Raspored provjerite ovdje.

Moći ćete pogledati i film koji se na festivalu prikazuje u suradnji s Booksom - u utorak, 8. 12. u 19 sati u okviru Revije malih književnosti predstavit će se antologija pisaca Polarnoga kruga i prikazati dokumentarni film Borba za Grenland koji na primjeru najvećeg otoka na svijetu prikazuje suvremena trenja čekića ekološke krize i nakovnja kolonizacije.

Selektor 18. HRFF-a Petar Milat osvrnuo se na specifične uvjete života u ovoj godini trajnog izvanrednog stanja: ''Za razliku od onih koji će izazvani trenutnim stanjem nesigurnosti širiti paniku i sijati strah, putem festivalskog programa želimo istaknuti sve one prečesto marginalizirane prakse skrbi, solidarnosti, prijateljstva i ljubavi koje su izašle na vidjelo i izborile svoje pravo javnosti u ovo konfuzno i tmurno doba.'' Milat je dodao kako je fokus ovogodišnjeg izdanja HRFF-a usmjeren upravo na takve prakse ili pitanja, bilo da se radi o životu transseksualne populacije, ženskim pravima ili pravima osoba s invaliditetom. 

Izvor: HRFF

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu