Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Svetislavu Basari NIN-ova nagrada

Large 133703853 3843831272314934 934474377450163456 n Foto: Svetislav Basara Facebook.
Ponedjeljak
25.01.2021.

Ovogodišnji, 67. dobitnik NIN-ove nagrade je Svetislav Basara za roman Kontraendorfin (Laguna),  čime je postao dvostruki laureat tog priznanja.

Žiri nagrade u sastavu Marija NenezićBranko Kukić, Ivan MilenkovićMarjan Čakarević i Teofil Pančić komentirao je odabir: ''Кontraendorfin Svetislava Basare, sačinjen je od 'nemogućih' scena, 'nedopustivih' zaključaka, paradoksalnih trvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola, kojima se pretresaju i protresaju temelji ne samo našeg društva i kulture, istorije i politike nego čitavog savremenog sveta. Uvodeći simbol kontraendorfina, kao ključnog biološkog obeležja južnoslovenskih naroda, Basara taj svet postavlja na jezički ringišpil, koji u vrtoglavoj jurnjavi sve i svakoga izvodi iz zone komfora i postavlja pred svevideće ogledalo.''

Basara je NIN-ovu nagradu osvojio i 2006. godine za roman Uspon i pad Parkinsonove bolesti.

U najužem izboru za nagradu nalazili su se sljedeći autori: Vladan MatijevićSloboda govora; Darko CvijetićŠto na podu spavaš; Enes HalilovićLjudi bez grobova; Savo StijepovićPrekrasne ruševine; Bojan Savić OstojićNišta nije ničije; Ognjen SpahićPod oba Sunca.

Prošle godine NIN-ova nagrada za najbolji roman dodijeljena je Saši Iliću za Pas i kontrabas.

Žiri je dobitnika proglasio u virtualnom okruženju, s obzirom na epidemiološke mjere.


Izvor: SEEcult


Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu