Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Strani romani u svibnju

Large novo za fotku

Tungsten Rising, 'Unsplash'

Utorak
31.05.2022.

Nismo dopustili da nas ovo promjenjivo vrijeme uspava. Posjetili smo naše knjižare, skenirali ponudu na policama i primijetili da je svibanj priskrbio dosta zanimljivih proznih naslova, pogotovo romana. Našim bilješkama dodali smo podsjetnik Što čitati od svibnja, a u njemu su se našle više i manje poznate autorice i autori koji pišu na različitim jezicima. Slobodno prepišite preporuke koje dijelimo s vama!

Krenimo s dva naslova u izdanju Frakture koja prate odlične recenzije. Radi se o romanu Knjiga domova nagrađivanog talijanskog pisca Andree Bajanija (u prijevodu Antonije Radić) i romanu Ništa osim noći (u prijevodu Patricije Horvat) isto tako priznatog starijeg američkog kolege pisca Johna Williamsa.

Složit ćemo se kako je svaki dom koji smo imali dio slagalice naših života. U Knjizi domova Bajani piše o mjestima prijateljstva i braka, odanosti i preljuba, prostorima u kojima su se otkrivali tijelo i poezija, sklapale se i rastavljale obitelji sklone samouništenju. Priča je jedinstvene strukture i vizije u kojoj autor oslikava velebnu fresku sentimentalnoga odgoja u kvadratnim metrima, ispisuje biografiju prostorā i vremenā koji su nas donijeli na svijet. Dubravka Ugrešić izjavila je kako je „Knjiga domova najoriginalnija knjiga koju sam pročitala u posljednjih dvadesetak godina.“ Nama bolja preporuka ne treba!

U romanu Johna Williamsa Ništa osim noći u život Arthura Maxleyja ulazimo samo na jedan dan, ali majstorski portret mladića na rubu emocionalnih snaga koji velikim gradom luta skrivajući se od traume koja mu je obilježila život sadržava sve ono čime će nas osvajati ostali Williamsovi junaci – rascjep između vanjskog i unutarnjeg života, potragu za autentičnošću i onu snažnu, sveprožimajuću napetost koja struji između žene i muškarca, roditelja i djeteta. Arthur Maxley pokušava pobjeći sjećanju, a čeka li ga išta osim noći koju, u konačnici, ne može izbjeći, provjerite u ovom hvaljenom romanu.

O našem idućem prijedlogu književne pčelice bruje već neko vrijeme. Kradljivica knjiga Markusa Zusaka prevedena je na više od 40 jezika i prodana u milijunima primjeraka diljem svijeta, a sada ju je Profil ponovno objavio i kod nas, zahvaljujući prijevodu Lade Silađin. Priču o djevojčici Liesel koja knjige spašava iz lomača, potom ih skriva i čita, pripovijeda sama Smrt usred 1939. godine u nacističkoj Njemačkoj. Radi se o priči koja istražuje snagu riječi, njihovu moć da potaknu, uništavaju, ali i liječe. Ovo je jedna od knjiga koja se pamte, a uskoro će doživjeti i adaptaciju u mjuzikl!

Poznatu francusku autoricu Annie Ernaux (u prijevodu Vlatke Valentić) i najavljivanu zvijezdu švedske književnosti Lydiju Sandgren (u prijevodu Željke Černok) naći ćete u ponudi Oceanmorea.

Djevojačkim uspomenama Annie Ernaux vraća se u ljeto 1958. i svoju prvu noć s muškarcem kad je kao osamnaestogodišnja djevojka radila u ljetnoj koloniji. Žuđeno seksualno iskustvo pretvorilo se u traumu koja se duboko upisala u njezino tijelo, i ranu što će gotovo šezdeset godina nakon događaja biti okidačem za pisanje. Annie Ernaux ponire u vlastita sjećanja, služi se fotografijama i pismima kako bi oživjela djevojku koja je bila, njezinu ranjivost i snagu, i zabilježila ključne trenutke njezina sazrijevanja. Djevojačke uspomene intimno i bespoštedno progovaraju o vlastitim izborima, a da pritom ne ispuštaju osvijetliti jednu epohu i društvo koje je ženama umjesto žudnje nametnulo sram, umjesto slobode pokoravanje. 

Lydia Sandgren u nagrađivanom romanu Sabrana djela bavi se velikim životnim pitanjima, prirodom pravog prijateljstva, ljubavi i umjetnosti te istinama koje ne moraju uvijek biti izrečene. Kada Cecila Berg, briljantna znanstvenica i prevoditeljica netragom nestane, njezin suprug Martin Berg, vlasnik izdavačke kuće u Göteborgu, ostaje sam s dvoje male djece i mnoštvom neodgovorenih pitanja. Njegov najbolji prijatelj iz mladosti Gustav Becker slavni je slikar koji je slijedio svoju strast i potpuno se posvetio umjetnosti, dok je Martin oduvijek htio biti pisac... Tu tek kreću problemi. Koji će se sve likovi uplesti u priču i kako će se ona rasplesti, da biste saznali odgovor, morat ćete uzeti roman u ruke.

Popis knjiga za ljeto postaje sve dulji, što nas iznimno veseli!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu