Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Što nam donosi 21. FEKP?

Large fekp 2022
Petak
27.05.2022.

Već dvadeset i jednu godinu Festival europske kratke priče dovodi relevantna književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta te organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetnostima. Činit će to i ovu godinu od 5. do 10. lipnja u Zagrebu i Zadru, još jednom s najznačajnijim kratkopričašima Europe i regije. 

Organizatori o ovogodišnjoj temi kažu sljedeće: "Ovogodišnja tema festivala, Promjene, nekako se, s obzirom na događanja unazad dvije godine, zapravo sama nametnula. Kroz šest dana u različitim zagrebačkim i zadarskim prostorima kulture saznat ćemo koliko se promijenio svijet za autore i autorice, koliko su se promijenili sami autori i, na koncu, što se dogodilo s književnosti u (post)pandemijskom vremenu. Kao što smo i napomenuli, naši ovogodišnji gosti dolaze iz više od 10 država, neki pišu dugo, mogli bismo reći da su veterani, dok su neki tek na počecima svoje karijere, nečije su priče poput novela, dok drugi pišu mikropriče, a zajednička im je magija pripovijedanja."

Festival se otvara 5. lipnja u 20 sati u Petom kupeu, Roman Simić i Hanif Kureishi, jedan od najznačajnijih autora proteklih trideset godina, čiji britak i duhovit stil briljantno secira ne samo britansko društvo nego sve naše svakodnevice, razgovarat će o tome što se zaista dogodilo posljednjih nekoliko godina.

O spajanju književnosti s drugim umjetnostima organizatori navode: "Festival europske kratke priče, čijim se nekonvencionalnim i nepretencioznim formatom ponosimo, ne bježi od spajanja proze s drugim oblicima umjetnosti, a ove je godine naglasak na spajanju likovnosti, muzike i kratke priče. Tako ćemo na otvaranju, nakon razgovora s Kureishijem, kroz maštu i kist Danijela Žeželja te muziku braće Sinkauz i Marca Quarantotta spoznati kako priča, slika i glazba surađuju. Također, Andrija Škare, pisac, novinar i kroničar vremena, u četvrtak, 9. lipnja, u Malom pogonu Tvornice kulture na FEKP će dovesti svoj poznati program Slušaj me, u kojem će pisci pričati o svojim najdražim pjesmama, a publika će ih imati priliku i čuti. Za kraj ćemo zaplesati i zapjevati na retro i funky, a opet svježe melodije Pekija Pelea."

Tko još dolazi? Organizatori najavljuju: "Talijanski spisatelj Andrea Bajani objasnit će nam na koliko se načina sve može napisati autobiografija, dok će nam islandsko-palestinski autor Mazen Maarouf otkriti što su to točno šale za snajperiste i zašto mu je upravo to naslov knjige. Imat ćemo priliku i razgovarati s jednom od najuzbudljivijih francuskih autorica (usto i dobitnicom Goncourtove nagrade), Jakutom Alikvazović, a sigurno ćemo uživati i u fantastikom i začudnošću prožetim kratkim pričama Patricije Esteban Erlés."

Tu je i program pod nazivom „Regija i ja: Me & Yu“, koji će moderirati Boris Postnikov, koji će okupiti jaku regionalnu ekipu koja će se predstaviti i na večernjim čitanjima – dolaze Rumena Bužarovska iz Skopja, Lejla Kalamujić iz Sarajeva, Danilo Lučić iz Beograda i Lana Bastašić. Domaće boje branit će vrsni pisci kao što su Želimir Periš, Dalibor Šimpraga, Ivica Đikić, Marija Andrijašević, Ivan Jozić, Dinko Kreho, Espi Tomičić, Senko Karuza, iz Zadra stižu Igor Eškinja, Iva Pejković i Staša Aras, a predstavit će se i mlade nade Lucija Butković, Marija Katalinić, Luca Kozina i Marina Negotić.

U kontekstu mladih autora svakako valja istaknuti ovogodišnji natječaj za najbolju priču za mlade koju FEKP provodi u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU u okviru Europske godine mladih. Žirijem predsjedava književnica Korana Serdarević, a koji čine još i pisci, urednici i književni kritičari: Stjepan Balent, Antonela Marušić, Ivana Peruško i Ivan Tomašić.

Festival putuje u grad partner, a ove je godine riječ o Zadru, gdje će 7. lipnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru publika imati priliku razgovarati s Hanifom Kureishijem, ovaj put u režiji Vesne Ukić Košte

U petak, 10. lipnja, u Malom pogonu Tvornice kulture publika će čuti ponešto o književnim nagradama, koliko od njihovih dobitnika, toliko od organizatora istih. Nešto kasnije poslušat ćemo mikropriče i mikroforme u programu Kratkiši, dok samu kulminaciju čini dodjela FEKP-ove nagrade kratke priče za mlade autorice i autore, koja je organizirana u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU.

Ulazak na sve programe je besplatan, priče i razgovori sa stranim piscima bit će prevođeni na hrvatski jezik, a festival će biti moguće pratiti i online putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i YouTube kanalu Festivala.

Detaljan program je na linku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu