Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Slavimo LGBTIQ+ književnost!

Large za fotku

Cecilie Johnsen, 'Unsplash'

Petak
03.06.2022.

Ususret sutrašnjoj 21. Povorci ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i obitelji, dok bojite majice, radite transparente i pripremate zviždaljke za najtolerantniji hod u godini, napravite predah uz malo književnosti! Preporučujemo knjige LGBTIQ+ tematike koje slave različitost iskustava i inkluzivnost u tekstu, onda i u društvu.

Isto tako, pozivamo vas da nam se pridružite danas u 18 sati u Booksi na razgovoru koji će okupiti predstavnike_ice niza prajdova iz postjugoslavenskih zemalja kako bi razgovarali_e o izazovima i uspjesima Povorki ponosa od Skopja, preko Beograda, Sarajeva, Splita do, naravno, Zagreba. Razgovarat će se o 20. obljetnici prvog zagrebačkog prajda, je li i kako utjecao i na kvir strujanja izvan Zagreba. Također, prvi puta u nekom od postjugoslavenskih gradova, u Beogradu, ove se godine održava EuroPride, pa ćemo čuti nešto i o pripremama koje su u tijeku i o njegovom značaju za LGBTIQ zajednicu Beograda, ali i svih u regiji. 

Likovi su u zbirci kratkih priča Herbarij svete smrti u nadrealnom i začudnom svijetu postmodernističke naracije i magičnog realizma pod snažnim utjecajem latinoameričke i španjolske proze, uz dodatak trilera i misterije. Ovo je prva prozna knjiga Mihaele Šumić koju je kritika odmah prepoznala i dodijelila joj regionalnu književnu nagradu 'Štefica Cvek'. Radi se o primjeru "feminističke i LGBT literature čiji je angažman suptilno utkan u magiju teksta, literature koja nas u svoju viziju ne ubeđuje, ali nas na kraju ipak uverava. Ona je ujedno primer koliko jedna knjiga, a onda i jedna književnost, može biti obogaćena stranim uticajima. Uostalom, kako reče Virdžinija Vulf, kao žene, mi nemamo zemlju, naša zemlja je ceo svet", piše kritičarka Dunja Ilić.  

Na popis za čitanje dodajte još jednu dobitnicu nagrade 'Štefica Cvek'. Roman Moja dota Nore Verde govori o djevojčici Neli koja ljetne praznike provodi na otoku s babom u Veloj Luci. U tom odnosu rastvara se slojevita obiteljska, intimna, potom i klasna tematika, a garantirano ćete uživati u slikovitom ambijentu otoka koji pojačavaju dijalozi na narječju, kao i u pripovijedanju o jednom djetinjstvu u osamdesetima. 

Your Love Is King dramski je tekst višestruko nagrađivanog mladog autora Espija Tomičića, odnosno intimni monolog trans osobe o nadolazećoj smrti vlastite majke. "Za svaku riječ ovog teksta potrebno se posebno izboriti, kao što se autor sam izborio da istupi iz kruga nemoći u koji je okovan obiteljskim prilikama, pa tekst možemo čitati i čuti kao poetsko pjevanje (o) slobodi. Ili kao jasnu misao da se naša jedina preostala sloboda sastoji u tome da sami sebe ponovno rodimo, da se nanovo izmislimo", najavljeno je prilikom adaptacije teksta za aplikaciju book&zvook. Podsjećamo, na Booksi možete čitati Espijevu kolumnu u kojoj, osim o svom životu, piše i o razmišljanjima jedne generacije, kao i izazovima i problemima s kojima se ona susreće.  

O rodnom identitetu promišlja i Camila Sosa Villada u autobiografskoj priči Loše djevojke u kojoj se 19-ogodišnja trans žena doseljava u veliki grad i pridružuje skupini trans seksualnih radnica. Ovaj naslov u Dominovoj nakladi prvi je u nizu izdanja latinoameričkih queer autora koji će se predstaviti u razdoblju koje nam slijedi.

Podsjetit ćemo i na neke sad već klasike LGBTIQ+ književnosti, poput Plava je najtoplija boja Jul Maroh, Skrivene ljubavi Andréa Acimana i Samca Christophera Isherwooda. Isto tako, ako vas zanimaju One stvari, nećete pogriješiti konzultirate li knjigu Jasne Jasne Žmak

Uz želju da su nam police knjižnica i knjižara ubuduće pune kvalitetne književnosti najrazličitijih tema i iskustava više autorica i autora, kako bismo naučili nešto o drugome, potom i o sebi, iščekujemo sutrašnju povorku i slavimo toleranciju, nježnost i ljubav svaki dan u godini!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu