Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Razgovor o knjizi Rose Luxemburg

Large untitled design  57

Rosa Luxemburg; Wikimedia Commons.

Utorak
16.03.2021.
Kustoski kolektiv BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture poziva na predstavljanje knjige O umjetnosti i književnosti Rose Luxemburg.

Predstavljanje će se održati u petak, 19. ožujka 2021. u 18 sati na platformi Zoom. Priključiti se možete na linku.

U razgovoru će sudjelovati filozofkinja Ankica Čakardić, književnica Lejla Kalamujić, novinar i povjesničar Nikola Vukobratović te su-urednica i prevoditeljica izdanja Vesna Vuković.

Iz predgovora knjige: 

"Marksistička filozofkinja, politička ekonomistica, revolucionarna socijalistkinja Rosa Luxemburg, jedna od najranijih žrtava fašizma, koju je zajedno s Karlom Liebknechtom desničarska Freikorps milicija pogubila u Berlinu 1919., bila je i strastvena čitateljica i komentatorica književnih djela, o čemu najbolje svjedoči njezina opsežna epistolarna ostavština. I ne samo pisma, Rosa Luxemburg je, kao i Karl Marx, i svoje teorijske tekstove 'zapaprila' reakcijama i razmišljanjima o književnim djelima različitih autora, kako klasika tako i suvremenika, iz više nacionalnih književnosti: francuske, njemačke, poljske, engleske i - prije svega - ruske.

Ovo izdanje okuplja izbor iz njezinih članaka o književnicima koji nadilaze portrete pojedinačnih autora, ne samo smještajući ih u šire historijske i političke okvire, nego i šireći aspekte razmišljanja o umjetnosti, ponajprije istražujući napeti odnos politike i književnosti. Njezin žar za strukturnim zahvaćanjem književnosti ne proizlazi tek iz živog čitalačkog interesa, već i iz interesa za problematiku nacionalizma, a s njome i uloge koju je književnost u formiranju nacije i nacionalne kulture imala.

Pisani u periodu od prvih godina 20. st. pa do pred smrt, oni prate i razdoblje njezinih neprestanih borbi te otkrivaju podjele u radničkom pokretu i razdore unutar Socijaldemokratske Partije Njemačke (SPD) čijem je lijevom krilu pripadala. Utoliko su važan materijal za razumijevanje estetike lijeve njemačke socijaldemokracije, ali i zanimljiv uvod u rasprave (i sukobe) na ljevici koje su obilježili prvu polovicu prošlog stoljeća. Na koncu, činjenica da su se u okvirima radničkog pokreta vodile tako brojne i tako otvorene polemike o književnosti (i umjetnosti), govori o tome koliko je ta ljudska djelatnost bila važna u izgradnji pokreta, kao jedno od glavnih sredstava emancipacije radništva."


Izvor: BLOK

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu