Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Predstavljanje knjige 'Zatočenici ljubavi'

Large za fotku

S naslovnice knjige.

Srijeda
07.12.2022.

Iako inače nismo skloni pri razmišljanju o ljubavi posezati za znanstvenim definicijama (možda ni to ne bi bilo loše), u slučaju ove knjige pozdravljamo takvo rastvaranje pojmova koji u novom kontekstu osvjetljavaju poznate fenomene. 

Radi se o knjizi Zatočenici ljubavi Maje Vukušić Zorice čije će se predstavljanje održati u petak, 9. prosinca 2022. godine s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. S autoricom će razgovarati Nenad Ivić i urednik knjige Nenad Rizvanović

Knjiga propituje književne i neknjiževne, humanističke tekstualne prakse fenomena homoseksualnosti u okviru francuske tradicije – heterogenost i historičnost njenih kodova i diskursa te njeno nimalo jednoznačno imenovanje. Konstituirajući i kontekstualizirajući koncepte i ideje, njihove strukturalne puteve i izvorno tumačenje u Francuskoj, knjiga istodobno prikazuje i performativnost francuske tradicije i njen odnos prema anglosaksonskoj kroz prizmu angažmana.

Budući da je današnje doba sklono svjedočenju, autofikciji i samodopadnoj iluziji o vlastitim dostignućima, kao, uostalom, i mnoga prethodna, angažman, osobito u okvirima književnosti, teorije, povijesti, sociologije i filozofije, omogućuje propitivanje uvijek aktualnog pitanja slobode na čiju ograničenost upozorava i geografija. Od slobode govora do politički korektnog, od praksi demokracije koje nisu uvijek demokratske do nasilja u veoma različitim oblicima, ova knjiga nastoji biti i poziv na mišljenje i čitanje koje će se moći shvatiti izvan jednoglasnog prihvaćanja ili odbijanja, kritika koja vjeruje da je mišljenje jedini stvarni prostor slobode.

Maja Vukušić Zorica rođena je u Zagrebu 1977. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski i francuski jezik i književnost. Doktorirala je na Sveučilištu Paris Cité 2011. godine na dnevnicima Andréa Gidea. U Parizu je 2013. objavila knjigu André Gide: les gestes d’amour – l’amour des gestes čije je izdavanje financiralo Znanstveno vijeće Sveučilišta Paris Diderot i Fundacija Catherine Gide. Izvanredni je profesor i predstojnik Katedre za francusku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predaje na preddiplomskom i diplomskom studiju Francuskog jezika i književnosti, kao i na poslijediplomskom doktorskom studiju Znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture. Aktivno sudjeluje u kreiranju i provedbi projekata povezanih s francuskom književnošću i kulturom. Prevela je petnaest knjiga na hrvatski jezik od kojih su posljednje dvije predavanja Michela Foucaulta na Collège de France, kao i dva njena prijevoda u Nakladi Ljevak, Stijena Tanios Amina Maaloufa i Brat po duši Davida Diopa.

Još jednom pozivamo da se pridružite predstavljanju ove zanimljive knjige!

Izvor: Facebook.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu