Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Predavanje njemačkog filozofa Wolframa Eilenbergera

Large novo

Foto: Fraktura - najbolja literatura

Utorak
15.11.2022.

Može li nas filozofija u ovom suvremenom trenutku spasiti? Kako pred nju postaviti tako zahtjevan zadatak? O tim, pa i mnogim drugim pitanjima, bit će riječi na predavanju njemačkog filozofa i pisca Wolframa Eilenbergera koji piše popularne knjige o filozofima jer ga zanima primjena filozofskih ideja u svakodnevnom životu.

Eilenberger će održati predavanje povodom objave svoje nove knjige u četvrtak, 17. studenog 2022. godine s početkom u 19 sati u Knjižari Fraktura.

Radi se o knjizi Plamen slobode: spas filozofije u mračnim vremenima, 1933. – 1943., o životnom putu i filozofiji, odnosno ranim filozofskim djelima poznatih filozofkinja Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt. Knjigu je prevela Ines Meštrović.

Govorit će o Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt – o povezanosti njihovih misli u jeku Drugog svjetskog rata i svih strahota koje je on sa sobom donio. Ove su četiri velike misliteljice svaka na svoj način promišljale velika filozofska pitanja – odnos pojedinca i društva, muškarca i žene, spola i roda, slobode i totalitarizma, Boga i čovjeka. Pitale su se koji je smisao individualnosti u svijetu koji je toliko kolektivan i određen postupcima drugih. Kako živjeti slobodno i ostati moralna osoba u vrijeme kad se drugačijost može platiti životom? Što je altruizam, a što egoizam, i koja je odlika poželjnija za osobu koja želi izrasti u slobodnog i mislećeg pojedinca? Kako ostvariti uspješan ljubavni odnos, a pritom ne izgubiti sebe?

Ova je knjiga vrlo aktualna jer nas politička i društvena previranja mračnih vremena Drugog svjetskog rata još i danas itekako obilježavaju. Posljednjih se godina opet nalazimo u nekoj vrsti krize značenja, smisla i vjerovanja, stoga se pitanja kojima su se bavile Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt čine potpuno suvremenima.

Uz njihove ideje, Eilenberger će govoriti i o nizu zanimljivih anegdota iz privatnih života ovih filozofkinja ne bi li iz njihovih sudbina pokušao objasniti njihov misaoni razvoj. Iako je dugo bilo u modi gledati nečije djelo posve odvojeno od uvjeta njegova nastajanja, iz života i djela ovih četiriju filozofkinja dobro se vidi da su im biografije i način mišljenja i pisanja često vrlo povezani.

Prije nekoliko godina autor je dobio brojne nagrade i priznanja za knjigu Doba čarobnjaka: veliko desetljeće filozofije 1919.–1929. o poznatim filozofima Walteru Benjaminu, Ernstu Cassireru, Martinu Heideggeru i Ludwigu Wittgensteinu.

U četvrtak su na rasporedu teške, ali prijeko potrebne teme za raspravu i razmišljanje!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu