Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Poziv na Bookstanovu radionicu kritike

Large novo

Foto: Facebook; Buybook Doo

Utorak
09.05.2023.

Podsjećamo na odličnu priliku za učenje i druženje u Sarajevu! 

Osmi međunarodni festival književnosti Bookstan udomit će još jednu književnu radionicu za mlade koja će se održati od 2. do 8. srpnja 2023. godine, a tema je Suvremena književna i kulturna kritika: Opasno čitanje. 

Izdavačka kuća Buybook će dodijeliti 20 stipendija za sudjelovanje u radionici. Stipendija je namijenjena studentima/cama i književno-umjetničkim kritičarima/kama koji/e aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku te imaju od 21 do 30 godina. Sudionici/e koji/e su sudjelovali/e na prethodnim radionicama imaju ponovno pravo prijave.

Na radionici će se polaznici/ce baviti „opasnim čitanjem“, odnosno novim, otvorenim, (s)mislenim i slobodnim kritičkim propitivanjem, preispitivanjem i promišljanjem književne i, s njom u vezi, vanknjiževne Bosne i Hercegovine, Balkana, Evrope i cijelog svijeta u okviru i izvan okvira stvarnih i zamišljenih granica književne i vanknjiževne suvremenosti na kolektivnom i na ličnom nivou, kao i svime između toga.

Prijavnice je do 29. svibnja potrebno poslati na e-mail adresu radionica@buybook.ba i trebaju sadržavati prijavnicu, biografiju i dva autorska rada iz područja književne kritike, esejistike, znanstvene publicistike, a u obzir dolaze i stručni i znanstveni radovi, te književne i/ili novinarske kolumne. Nakon pregledanih aplikacija, ubrzo nakon posljednjeg roka za prijavu, odabrani kandidati će eventualno biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se obaviti finalna selekcija.

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju bit će podijeljeni u tri segmenta: 

  • prva faza je pisanje teksta koji se treba dostaviti do 23. lipnja, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu;
  • druga faza podrazumijevat će zadatke koji se tiču praćenja događaja Festivala; navedeni tekstovi bit će objavljeni na društvenim mrežama i web-stranicama Buybooka i Bookstana te odabrani na stranicama medijskih partnera;
  • treća faza je pohađanje predavanja i radionica sa uglednim predavačima u vrijeme trajanja programa.

Voditeljica ovogodišnje radionice je dr.sc. Selma Raljević, dvostruka izvanredna profesorica iz Teorije i historije književnosti i Komparativne književnosti na Odsjeku za engleski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Pored Selme Raljević, odabrani polaznici/e će imati priliku slušati i druge predavače/ice i goste/gošće festivala.

Stipendija pokriva troškove radionice, smještaja u hostelu, hranu u dogovorenim restoranima te troškove puta. Stručni žiri će odabrati dvadeset polaznika/ica programa kojima će po realizaciji zadatka biti dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade.

Za dodatne informacije pročitajte pravilnik sudjelovanja koji se nalazi u dokumentu s prijavnim obrascem na službenoj stranici festivala.

Nepotpune prijave neće biti razmatrane. Potvrde o sudjelovanju poslat će se odabranim kandidatima najkasnije do 2. lipnja 2023. godine, uz detaljniji program rada i potrebne logističke informacije.

Sretno svima!

Izvor: Buybook.ba.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu